Janine van Oene en Ricardo van Eyck in het Centraal Museum

Foto: Centraal Museum

De tentoonstelling Bait/Beet brengt het werk van Janine van Oene (1988) en Ricardo van Eyk (1993) voor het eerst uitvoerig samen. Beide kunstenaars lieten zich voor hun presentatie inspireren door het Utrecht Lokaal, onderdeel van het voormalige middeleeuwse kloostergebouw waarin het Centraal Museum huist. In deze ruimte wordt werk getoond van kunstenaars die in Utrecht zijn geboren of getogen, of die hier lange tijd woon- en werkzaam zijn geweest.  

Van Eyk maakte speciaal voor deze expositie een nieuw monumentaal werk van vrachtwagenzeil. Met deze interventie reageert hij op de rode glas-in-loodramen en de door Krijn de Koning in 1999 ontworpen tentoonstellingsarchitectuur van beton en glas van het Utrecht Lokaal. Op het zeil is een uitvergrote wasmachinedeur afgebeeld, en rondom de interventie zijn verschillende sculpturen geplaatst die verwijzen naar ‘vijandige architectuur’: agressieve ontwerpstrategieën zoals muurtjes met spikes, waar je niet op kunt zitten.
Van Oene liet zich voor haar kleurrijke schilderijen inspireren door de interventie van Van Eyk en de vele ramen en rasters in zijn sculpturen. De harde uitstraling van die elementen vertaalde ze naar geabstraheerde vormen van raamkozijnen, lamellen en vitrage. Van Oene combineert die grafische elementen met de voor haar werk zo bekende sierlijke, vloeiende bewegingen. Zo ontstaat er een spel tussen lagen, die zich met elkaar vervlechten. 
De titel Bait/Beet verwijst naar twee karaktereigenschappen die voor hen als kunstenaar van belang zijn. Aan de ene kant het proces van verleiden: het Engelse ‘bait’ staat voor lokaas, voor verleiden en aantrekken. Aan de andere kant staat het werkproces centraal: het wachten tot je ‘beet’ hebt, zoals het staren naar de dobber tijdens het vissen. 

Ricardo van Eyk
Voor de Utrechtse Van Eyk geldt de publieke ruimte vaak als inspiratiebron voor zijn schilderijen, objecten en architectonische interventies. Hij is gefascineerd door de enorme hoeveelheid afbakeningen in de openbare ruimte en de manier waarop dit menselijk gedrag stuurt.
Van Eyk (1993) studeerde in 2016 af aan de HKU. Van 2017 tot 2018 was hij kunstenaar in residence bij De Ateliers in Amsterdam. Van Eyk toonde zijn werk in solotentoonstellingen bij o.a. De Groen Fine Art Collection, Arnhem; 427 Gallery, Riga; Park, Tilburg; tegenboschvanvreden, Amsterdam; P///// AKT, Amsterdam en galerie Rianne Groen, Rotterdam. Van Eyk was genomineerd voor de Wolvecampprijs (2022) en Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst (o.a. 2021) en won de Buning Brongers Prijs in 2018.

Janine van Oene
De kleurrijke en dynamische schilderijen van Van Oene lijken op het eerste oog abstract, maar hebben altijd een herkenbaar element. Voor deze presentatie liet Van Oene zich inspireren door de architectonische interventie en sculpturen van Van Eyk.
Janine van Oene (1988) studeerde in 2014 af aan de HKU en was kunstenaar in residence bij De Ateliers van 2014 tot 2016. Haar werk was te zien in tentoonstellingen bij Gerhard Hofland Gallery; De Groen Fine Art Collection en Park Tilburg. Voor de K.F. Hein Foyer in Tivoli maakte ze het monumentale werk ‘Cour Chat’. Van Oene won o.a de Jeanne Oostingprijs (2020) en De Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst in 2018.​​​​​​​

De tentoonstelling Bait/Beet is van 3 december 2022 tot en met 19 februari te zien in het Centraal Museum in Utrecht.

Cookieinstellingen