Modelab Mijn Lievelingstrui in Bibliotheek Neude

Foto: bibliotheek Utrecht

Van vrijdag 8 tot en met zaterdag 30 april toveren Utrechters Marjolein, Nynke en Fenny Bibliotheek Neude om tot een heus Modelab. Onder de titel ‘Mijn Lievelingstrui’ nemen ze de bezoeker mee in verhalen rond mode. Met een expositie, film en heel veel workshops. Over de waarde van kleding, onze identiteit en keuzes.

Modeontwerpster Fenny Faber stelde een foto-expositie samen van Utrechters in hun lievelingstrui. Naar aanleiding van de vraag ‘Wat is je lievelingstrui en waarom’ stuurden veel Utrechters een foto en hun verhaal. Meedoen kan nog steeds via Instagram @mijnlievelingstrui.
In de Grote hal staat daarnaast een installatie van honderden afgedankte truien. Studenten van Nimeto ontwerpen en bouwen deze installatie, waarmee ze laten zien hoeveel kleding we weggooien per maand. Langzaamaan verandert de stapel in een groot kunstwerk. 



De hele maand is er een groot aantal workshops die tonen hoe kleding gemaakt wordt. Men kan ook zelf aan de slag. Een greep uit het aanbod: Workshops mode illustratie door La Nonette (9 april), het Vermaakatelier (11 april), Borduren met De Voorkamer (12, 26 april), Breiclub Sticks & Cups (13, 19, 29 april), Open Lab Maak je eigen modeaccessoires (14, 21, 28 april), Visible mending (15 april), Borduurcirkel Tuintapijt (16, 23 april), Upcycle atelier met Fenny Faber (22, 26 april) en wol spinnen (25 april). Speciaal voor kinderen is er op 20 april de workshop Ontwerp je eigen lievelingstrui. Meer informatie, tijden en het volledige programma is te vinden op bibliotheekutrecht.nl/lievelingstrui.

Film The true cost
Een documentaire over kleding die we dragen, de mensen die ze maken en de impact die de mode-industrie heeft op onze wereld. Gefilmd over de hele wereld, van luxueuze plaatsen tot de donkerste sloppenwijken, en met interviews met toonaangevende beïnvloeders als Stella McCartney, Livia Firth en Vandana Shiva.
Filmzaal Bibliotheek Neude, maadag 11 april van 19.00-21.30 uur. Kaartjes €5.


Marjolein, Nynke en Fenny

De Utrechtse curatoren Marjolein, Nynke en Fenny zijn drie creatieve ondernemers die allen op andere wijze kennis hebben over de modewereld. Nynke van Spiegel is schrijver met een focus op journalistieke artikelen over duurzame mode. Marjolein van Alfen studeerde mode-commercie en initieert projecten om Utrechtse ontwerpers meer zichtbaarheid onder het grote publiek te geven. Fenny Faber is een Utrechtse modeontwerper van haar eigen slow-fashion label. Daarnaast fotografeert ze ook.

Cookieinstellingen