Utrechts theatergezelschap Boesjans gaat eenzaamheid te lijf met nieuwe kerstvoorstelling

Foto: Floyd Koster

De kerstdagen komen eraan en dit is voor veel mensen de leukste tijd van het jaar. Samen met familie en vrienden gezellig eten en drinken met uitzicht op een versierde kerstboom. Helaas betekent kerst voor veel andere mensen een periode van eenzaamheid. Ze hebben niemand om deze dagen mee te delen. Het Utrechtse theatergezelschap Boesjans besloot om dit maatschappelijke thema te verwerken in een nieuwe voorstelling.

Het theatergezelschap Boesjans werd ruim vijf jaar geleden opgericht. Matthijs Mahler was erbij vanaf het eerste uur en speelde als acteur mee in alle stukken: “We waren een aantal jaar geleden op zoek naar een leuke naam voor onze nieuwe theatergroep. Eén van de schrijvers kwam toen met de naam ‘Boesjans’. Volgens mij komt het woord uit de straattaal en uit rapnummers, maar eigenlijk weet ik niet precies wat het betekent. Het is voor ons belangrijker dat het lekker klinkt, in plaats van dat het echt een betekenis heeft.”
Boesjans maakte de afgelopen jaren telkens een kerstvoorstelling zonder een echt serieus thema. Dit jaar is dat anders: “We hebben voor het eerst voor een wat maatschappelijker thema gekozen. Rond de kerstdagen is eenzaamheid onder jongeren en ouderen een thema wat speelt in onze maatschappij. Voor sommige mensen kan het echt een vervelende periode zijn. Daar waar hun omgeving gezellig bij elkaar is, zitten zij alleen aan het kerstdiner. We proberen met deze voorstelling dit thema op een luchtige en ludieke manier onder de aandacht te brengen bij de mensen.”
Uit recent onderzoek van de GGD kwam naar voren dat ruim 10% van de volwassen bevolking (19 jaar en ouder) in Nederland zich ernstig of zeer ernstig eenzaam voelt. Matthijs herkent dit probleem ook in Utrecht: “Ik ken zelf een handjevol ouderen die zich eenzaam voelen, maar men vergeet vaak dat ook jongeren zich eenzaam kunnen voelen in een grote stad. Ze zijn om wat voor reden dan ook buiten de boot gevallen en hebben moeite om aansluiting te vinden met leeftijdsgenoten.”
De eerste voorstelling komt steeds dichterbij en Matthijs vertelt in het kort wat we kunnen verwachten: “We hebben vijf theaterschrijvers die allemaal korte komische scenes schrijven rondom het thema. Wij maken daar een avondvullend programma van. Het zijn als het ware losse scenes, afgewisseld met een stukje muziek. Het is dus geen doorlopend verhaal, maar allemaal losse stukken. Het ene stuk zal heel absurd zijn, terwijl het andere heel realistisch gespeeld zal worden. Het fijne aan meerdere stukken van verschillende schrijvers is dat we veel smaken humor hebben. Het is dan achteraf ontzettend leuk om te horen dat sommige mensen de ene scene geweldig vonden, terwijl andere mensen veel meer genoten hebben van een andere scene. Wat dat betreft is er voor ieder wat wils!”
De voorstelling ‘Een eenzame kerst met Boesjans’ is van donderdag 19 december tot maandag 23 december iedere dag om 20:30 uur te zien in Theater Kikker in Utrecht. Matthijs is razend benieuwd hoe de voorstelling ontvangen wordt: “Het is voor ons natuurlijk ook een test of we in de toekomst vaker met maatschappelijke thema’s aan de slag kunnen gaan. Aan de kaartverkoop te zien, komt er in ieder geval genoeg volk op af. Naast de voorstelling hangt er ook nog een fotoproject omheen, waarbij fotograaf Moon Saris op een creatieve manier portretten maakt van eenzame Utrechters. Deze mensen komen zelf ook naar de voorstelling. Wij hopen dat deze mensen een leuke avond hebben en de eenzaamheid even kunnen parkeren.”

Reacties