Recordjaar voor Museum Catharijneconvent

Foto: Luctor IV, CC BY-SA 3.0

Museum Catharijneconvent stevent af op het prachtige record van 160.000 bezoekers. 2019 is daarmee het succesvolste jaar ooit voor het museum. Directeur Marieke van Schijndel: “Het is fantastisch dat we bij zoveel mensen een snaar hebben geraakt en daarnaast maar liefst drie grote museumprijzen binnensleepten”.

Het publiek kwam in gigantische aantallen naar Bij ons in de Biblebelt. Een ware blockbuster met 70.000 bezoekers in een kleine drie maanden tijd. De tentoonstelling had de constante aandacht van de media en leidde zowel binnen als buiten het museum massaal tot uitvoerige gesprekken. Ook de tentoonstelling North & South (t/m 26 januari te zien) waarin de middeleeuwse Europese beeldtaal op een vernieuwende manier centraal staat, is nu al een groot succes. In het jaarlijkse Huis van Sinterklaas maakten bovendien maar liefst 10.000 ouders, kinderen en leerkrachten kennis met de eeuwenoude legendes rondom de goedheiligman.
Het museum won in 2019 diverse grote prijzen. Met de Sint-Maarten debatten voor kinderen uit groep 7 en 8 won het museum de prestigieuze Museumeducatieprijs van de Museumvereniging en het Ministerie van OCW. Boukje Schaap werd tijdens het Museumcongres uitgeroepen tot Museum Talent 2019 en het museum won de Centercom Subsidiefondsprijs 2019 ter waarde van 50.000 euro voor de marketingcampagne van de tentoonstelling Allemaal wonderen (vanaf 28 februari 2020 te zien).
2019 wordt traditiegetrouw afgesloten met Kerstival. Een gezellig feest vol oude en nieuwe kersttradities. Dit jaar beleven kinderen het kerstverhaal door de ogen van de dieren uit de stal. Ook zijn er leuke activiteiten zoals muziekworkshops, knutselen en dans.
Tot eind januari is de tentoonstelling North and South. Europese topstukken herenigd te bewonderen. De tentoonstelling, met spectaculaire middeleeuwse kunst uit het noorden en zuiden van Europa, biedt een unieke blik in ons verleden. In het midden van Europa is dit type kunst (uit ca. 1100-1350) namelijk verloren gegaan. Vanwege hun kwetsbaarheid hebben de meeste werken hun thuisbasis nog nooit verlaten.

Allemaal Wonderen
28 februari t/m 23 augustus 2020
Sensationele kunstwerken, indrukwekkende verhalen en wetenschappelijke invalshoeken. Ervaar deze verrassende tentoonstelling waarin het wonder centraal staat. Wonderen spelen sinds het begin van de mensheid een rol in het leven van alledag. Ook kunstenaars laten zich er al eeuwenlang door inspireren. Het weergeven van wat zich tussen hemel en aarde afspeelt, vraagt hun allergrootste verbeeldingsvermogen. Die uitdaging heeft de meest spannende en ontroerende kunst opgeleverd. Van Rembrandt tot Mondriaan en Abramović, voor deze tentoonstelling heeft het museum de mooiste en verrassendste werken uit nationale en internationale collecties samengebracht.

Het lichaam in middeleeuwse kunst (werktitel)
24 september 2020 t/m 17 januari 2021
Van wonden in de vorm van vagina’s tot wandelende heiligen zonder hoofd. Welkom in de fascinerende belevingswereld van de middeleeuwer. In het najaar van 2020 toont Museum Catharijneconvent de meest extreme schilderijen en beelden uit het tijdvak 1300-1530. Het lichaam werd in die periode namelijk radicaal anders verbeeld dan daarvoor en daarna. Hoe kwam dit? En tot welke – in hedendaagse ogen – bizarre voorstellingen leidde dit?

Reacties