Le Guess Who? presenteert gastcuratoren

Foto: Le Guess Who?

Le Guess Who? is een festival voor grensverleggende muziek van over de hele wereld. De dertiende editie vindt plaats van 7 tot en met 10 november in Utrecht. Het festival presenteert nu de gastcuratoren voor aanstaande editie, namelijk: baanbrekende Malinese muzikant Fatoumata Diawara; Nederlandse fashionfuturist Iris van Herpen & geluidskunstenaar Salvador Breed; Noorse multidisciplinaire artiest Jenny Hval; elektronische producer The Bug; New Yorkse avant-gardecomponist Patrick Higgins; en psychedelische krautrockband Moon Duo. Deze curatoren stellen voor Le Guess Who? 2019 een geheel eigen programma samen met optredens van hun inspiratiebronnen en gelijkgestemde artiesten. Dit zijn zowel gevestigde muzikanten als nieuwe, opkomende acts.

De Malinese actrice en Grammy-genomineerde muzikante Fatoumata Diawara wordt alom geprezen als een van de meest baanbrekende en openhartige stemmen van Afrika. Ze groeide op in de regio Wassoulou, waar ze te maken kreeg met verstikkende tradities en vrouwenonderdrukking. Diawara behandelt in haar muziek krachtige politieke onderwerpen en vecht voor de rechten van vrouwen en kinderen in haar thuisland. Haar gecureerde programma focust op artiesten die gelieerd zijn aan het afrocubisme – een kruisbestuiving van Malinese en Cubaanse muziek – en het afrofuturisme.
De Nederlandse modeontwerper Iris van Herpen wordt gezien als een van de meest vooruitstrevende en vrijzinnige makers in de modewereld. Haar surrealistische ontwerpen werden gedragen en geroemd door o.a. Björk, Beyoncé & Solange Knowles en Tilda Swinton. Van Herpen cureert een muzikaal programma samen met geluidskunstenaar Salvador Breed. Hierin staat hun sterk verweven esthetiek centraal, die zich gedurende de afgelopen tien jaar heeft ontwikkeld. Breed houdt zich bezig met de manier waarop akoestiek, stilte en ruimte elkaar versterken, om zo ons begrip van het luisteren, ervaren en voelen te verruimen.
Het werk van de Noorse multidisciplinaire artiest Jenny Hval reikt verder dan de grenzen van vaststaande genres en kunstdisciplines. Hval stelt verwachtingen en ideeën over de traditionele live performance op de proef om een diepere band met haar publiek op te bouwen: een artistieke visie die door Le Guess Who? van harte wordt omarmd.
De muziek van Moon Duo uit Oregon is weids, caleidoscopisch en hypnotiserend. De afgelopen jaren heeft de band zich ontwikkeld tot een bedwelmende live-act die voortdurend op zoek is naar een nieuwe benadering van genres als psychedelica, krautrock en disco: een reis die zal worden weerspiegeld in het gecureerde programma.
In zowel zijn modern gecomponeerde stukken als avant-gardistische verkenningen gebruikt Patrick Higgins muziek altijd als een middel om te reflecteren op vraagstukken als klimaatverandering en de rol van het individu in een gedigitaliseerde wereld. In zijn verkenning van de mogelijkheden en grenzen van muziek cureert de in New York gevestigde componist, gitarist en producer optredens van gelijkgestemde en net zo grensverleggende muzikale artiesten.
Als The Bug brengt producer en componist Kevin Martin op een vrije en organische manier extremen samen. Van bijna fysiek aanvoelende noise tot de gelaagde ritmes van dancehall en dub: Martins honger naar vernieuwing resulteerde in een aantal van de meest bevredigende platen en samenwerkingen van de afgelopen 20 jaar. In zijn curatorschap combineert The Bug op innovatieve wijze noise, metal, hip hop, dancehall en dub.
Alle curatoren, met uitzondering van Iris van Herpen & Salvador Breed, treden ook zelf live op tijdens Le Guess Who? 2019. De gecureerde programma’s worden later bekendgemaakt.

Reacties

Cookieinstellingen