Tentoonstelling Meteorologica – Observations van Marica Kolcheva in FOTODOK

Foto: Kolcheva

In Meteorologica – Observations laat fotografe Marica Kolcheva zien waar wetenschap, rituelen en bijgeloof over het weer elkaar ontmoeten. Deze tentoonstelling is het eerste deel van haar doorlopend visueel onderzoek naar de studie van de atmosfeer. Kolcheva wil meer zichtbaarheid geven aan dit complexe en uiterst dynamische systeem zeker in deze tijden waarin afspraken over het klimaat gemaakt gaan worden.

“Iedereen praat over het weer.” Als het weer zo vaak onze dagelijkse gesprekken en sociale ontmoetingen beheersen, hoe belangrijk is het weer dan voor mensen van wie het bestaan ervan afhangt. Kan een beter begrip van de meteorologische praktijk door het gebruik van fotografie een rol spelen bij het overbrengen van weer- en klimaatinformatie? De tentoonstelling is t/m 12 mei te zien in het kantoor van FOTODOK op dinsdagen, donderdagen en zondagen tussen 12 en 17 uur én op verzoek op andere tijden. Op 18 april en 9 mei organiseert FOTODOK Taferelenavonden waar naast een toelichting op de tentoonstelling door Kolcheva, een kunstenaar en wetenschapper meer vertellen over een thema uit Meteorologica. Op 18 april staat het ontstaan van wolken centraal en zijn professor Atmospheric Remote Sensing Herman Russchenberg verbonden aan de TU Delft en ‘wolkenkunstenaar’ Berndnaut Smilde te gast.
FOTODOK, Stichting Dialoog en Vrij Nederland zetten zich met Stipendium Dialoog gezamenlijk in voor de ontwikkeling van jonge fotografen en documentaire verhalen. De jury koos unaniem voor Marica Kolcheva als winnaar van het Stipendium Dialoog. Met de bijdrage van € 3000 en steun van de betrokken organisaties werkte Marica de afgelopen maanden aan Meteorologica.
Kolcheva is geboren in Bulgarije en behaalde daar haar bachelor in Film Studies. Ze woont nu in Rotterdam en volgt de master Photography & Society aan de K.A.B.K. in Den Haag.

Cookieinstellingen