Münster Domschat in Museum Catharijne Convent

Foto: Museum Catharijne Convent

In Museum Catharijne Convent is vanaf morgen de Münster Domschat te zien. Al eeuwenlang worden in de Dom van Münster oogverblindende rijkdommen bewaard. Deze schat heeft oorlogen, rampspoed en beeldenstormers overleefd en verlaat nu voor het eerst in de geschiedenis de schatkamer om in Museum Catharijneconvent te schitteren.

Uit oude archieven weten we dat de Utrechtse Domkerk in middeleeuwen een vergelijkbare verzameling bezat. Net als de schat van Münster bestond de kern van de Utrechtse Domschat uit zeer kostbare relieken van belangrijke heiligen, gevat in zilver, goud en edelstenen. Tijdens de Reformatie in de zestiende eeuw werden deze heilige schatten vernield, vertrapt of versmolten. Slechts een zweem van de Utrechtse pracht en praal is bewaard gebleven.
De meest kostbare relieken gevat in goud en zilver en versierd met edelstenen, antieke gemmen en exotische materialen uit alle windstreken zijn sinds de vroege middeleeuwen samengebracht én samen gebleven.
De voorwerpen uit Münster zijn overvloedig versierd met exotische materialen: bergkristal, kokosnoot, goud, parels, ivoor, zilver, edelstenen, Perzische zijde, koraal en antieke gemmen. Uit Utrechtse archiefstukken kunnen we opmaken de voorwerpen van de Utrechtse Domschat vergelijkbaar waren. Voor de gewone gelovigen waren dit soort materialen, die uit de hele wereld afkomstig waren, heel bijzonder en haast onbetaalbaar.
Dat de schat van Münster nog zo goed intact is mag met recht een wonder worden genoemd.
Een grote brand en liturgische hervormingen hebben de Münster domschat aangetast, maar slechts minimaal. Helaas heeft de Nederlandse gouden kerkschat de tand des tijds niet doorstaan. Dankzij de topstukken uit de middeleeuwse Domschat van Münster kunnen we nu een verloren verhaal uit de Nederlandse geschiedenis vertellen.

Cookieinstellingen