Verdwijnende trap verschijnt in Zocherpark

Foto: gemeente Utrecht

Utrecht is een bijzonder kunstwerk rijker: de Vanishing Staircase van Birthe Leemeijer. Het begon met een initiatief van bewoners voor meer biodiversiteit in en langs de Singel. Met het idee voor een ecologisch kunstwerk legden deze bewoners contact met het Centraal Museum en met de Commissie Beeldende Kunst en Vormgeving, die de gemeente adviseert over kunst in de openbare ruimte. Het resultaat van dit idee is een omgevallen trap tussen de Singel en het museum. Op vrijdag 16 november openen de beeldend kunstenaar en wethouder cultuur Anke Klein de ‘verdwijnende trap’.

Vanishing Staircase is een moderne folly; een decoratief ontwerp dat past in een 19e eeuws landschapspark. Het lijkt een trap, maar de treden zijn gekanteld. Het kunstwerk vormt de verbinding tussen het museum en het park, tussen park en water, tussen kunst en leven. Al snel na de aanleg speelden kinderen op de treden en namen ook dieren op hun eigen manier bezit van de trap. Wethouder Anke Klein is blij met het bewonersinitiatief en met het resultaat. ”Deze Utrechters mogen trots zijn op wat ze hebben bereikt. Dit soort mooie, spannende plekken kunnen alleen ontstaan als je bewoners en de kunstenaar echt de ruimte geeft om hun wens te vervullen.” Birthe Leemeijer heeft zelf de locatie voor het kunstwerk gekozen. Het ligt in het Zocherpark, een rijksmonument, tussen de achterzijde van het museum, het park en het water.
Ecologen hebben passende planten uitgezocht. Samen met de bewonersroep Vergroening Singel en de kunstenaar hebben zij het eerste groen geplant. Zij zullen het vergroeningsproces begeleiden. In de loop van de jaren neemt de natuur de omgevallen trap over. Van verschillende kanten is bijgedragen om Vanishing Staircase mogelijk te maken. Het Mondriaan Fonds droeg bij om het kunstwerk te kunnen realiseren. De initiatiefgroep Vergroening zorgde ook zelf voor geld door een aanvraag te doen bij het initiatievenfonds en het Waterschap.

Cookieinstellingen