Zandpad prostitutieboten worden kunstateliers en museum

Foto: De Nijverheid

Met de veiling van de Zandpad prostitutieboten heeft kunstenaarscollectief De Nijverheid drie boten kunnen bemachtigen, waaronder Willy II en Ata Vista. Deze krijgen een nieuwe bestemming als atelierruimtes en minimuseum aan de Nijverheidskade 15 in Utrecht.

Woensdagochtend 11 oktober rond 10 uur wordt één van de laatste boten versleept van het Zandpad via Vecht en Amsterdam-Rijnkanaal, om later op de dag op de kant te worden gehesen bij de Nijverheidskade aan de Industriehaven in het Werkspoorkwartier.

Naast de kunstenaarsateliers zal dus één van de peeskamers worden ingericht als minimuseum omtrent het reilen en zeilen van de prostitutieboten aan het Zandpad. Hiermee hopen het kunstenaarscollectief de bijzondere Utrechtse historie van drijvende prostitutie een plek te geven in Utrecht en te behouden voor de stad.

De Nijverheid wordt een vrijhaven voor kunstenaars in Utrecht. Makers op het gebied van beeldende kunst en podiumkunst vinden elkaar in het open karakter van de industriële loods en de nog te realiseren (buiten) ateliers. Momenteel bouwen de eerste kunstenaars hun eigen ateliers, waarna de publieke betekenis van De Nijverheid verder vorm zal krijgen in de vorm van een kunstkantine, exposities en podiumkunsten. De aanschaf van de drie prostitutieboten is een eerste stap tot het realiseren van alternatieve ateliervormen op het buitenterrein.

Cookieinstellingen