Utrechter Koos Meinderts wint Gouden Griffel

Foto: Hoogland & Van Klaveren

De Utrechter Koos Meinderts heeft afgelopen dinsdagavond de Gouden Griffel gewonnen, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek. Hij ontving de prijs voor zijn boek ‘Naar het noorden’.

Naar het Noorden is het verhaal van Jaap die in de Hongerwinter met zijn grote zus Nel en zijn jongere broertje Kleine Kees per binnenschip vanuit het westen vertrekt naar het noorden waar nog wel voedsel is. Een prachtig boek, aldus de jury, ‘met een gedurfd slot waarin Koos Meinderts in sobere taal een indringend beeld van de ontwikkeling van een jongen in oorlogstijd geeft.’ Naar het noorden is geïllustreerd door Annette Fienieg.

Het is de eerste keer dat de 64-jarige Meinderts de Gouden Griffel wint, hoewel hij al 34 jaar actief is als kinderboekenschrijver en meer dan dertig boeken schreef. Eerder ontving Meinderts wel de Vlaamse Boekenleeuw voor zijn vorige jeugdroman De zee zien (2015) en ontving hij samen met Harrie Jekkers een Zilveren Griffel voor Ballade van de Dood. Ook was hij al succesvol als theaterschrijver, liedjesschrijver en kinderdichter.

Cookieinstellingen