Onthulling gedicht voor paus Adrianus

Foto: gemeente Utrecht

Een dag na de 494e sterfdag van paus Adrianus VI onthult wethouder Kees Geldof (Openbare Ruimte, Erfgoed en Monumenten) een gedicht van Els van Stalborch. De tekst is gebeiteld in steen en is een fragment uit een ode aan de in Utrecht geboren paus Adrianus VI.

”Het straatbeeld van Utrecht is op meer plekken verfraaid met dichtregels,” zegt Kees Geldof. ”Maar een gedicht op deze plek completeert de ‘paus-hoek’, tezamen met het Paushuize, het standbeeld van Adrianus en de straatnaam Pausdam.”

De paus-steen is in het plaveisel van de Kromme Nieuwegracht gelegd, vlakbij het standbeeld van Adrianus VI en recht tegenover het Paushuize. Deze eerste Nederlandse paus werd in 1522 in Utrecht geboren.

Het gedicht is geschreven door Els van Stalborch, een van de veertien dichters van het Utrechts Stadsdichtersgilde. Twee jaar geleden droeg zij het gedicht op, bij de onthulling van het standbeeld van Adrianus.

De paus-steen kwam tot stand met steun van het Utrechts Stadsdichtersgilde, het Prins Bernhardfonds en het K.F. Heinfonds.

Reacties