Tweede ronde mooiste affiches van de Jaarbeurs in Het Utrechts Archief

Foto: Utrechts Archief

Vanaf 5 september zijn ruim 20 nieuwe affiches te zien bij de tentoonstelling De mooiste affiches van de Jaarbeurs in Het Utrechts Archief. Na een succesvolle start van de tentoonstelling gaan de eerste affiches terug naar het depot. De nieuwe ronde loopt tot 12 november, waarna Het Utrechts Archief het derde en laatste deel tentoonstelt.

In de tentoonstelling zijn 29 affiches te zien uit de periode 1919-1979. Er is werk bij van bekende Nederlandse ontwerpers, zoals Henri Pieck, Agnes Canta en Otto Treumann. Henri Pieck, broer van Anton Pieck, ontwierp het kenmerkende logo van de U met gevleugelde helm erboven dat nu nog steeds gebruikt wordt. Agnes Canta was de eerste vrouw die voor de Jaarbeurs ontwierp. Ook zie je affiches ontworpen door Otto Treumann, één van de belangrijkste Nederlandse ontwerpers van de 20ste eeuw. In de tentoonstelling zie je duidelijk hoe de vormgeving en symboliek door de jaren heen verandert: van schepen in zwaar weer die toch koers houden naar een spel met vlakken en kleuren.

In 1917 vond de eerste Jaarbeurs plaats in Utrecht: een groot evenement waarbij de Nederlandse industrie en handel konden laten zien wat ze in huis hadden. Hier werd vanaf het begin al veel reclame voor gemaakt. Grote posters op stations in het hele land moesten de aandacht van de mensen trekken. Vanwege het honderdjarig bestaan van de Jaarbeurs zijn de mooiste affiches nu te zien bij Het Utrechts Archief.

Voor de derde ronde affiches, die vanaf 14 november te zien zal zijn, bepaalt het publiek de selectie. Bezoekers krijgen bij de receptie drie stickers die ze op hun favoriete posters kunnen plakken. De posters met de meeste stickers worden tijdens het laatste deel van de tentoonstelling (t/m 21 januari) tentoongesteld.

Reacties