Woonprotest Utrecht roept stadsbestuur op tot ander woonbeleid

Foto: woonprotest Utrecht

21 november heeft ook Utrecht een groot Woonprotest. Ruim 20 organisaties en vele bewoners organiseren samen dit protest om aandacht te vragen voor de extreme woningnood. Ze roepen daarbij de landelijke politiek en het stadsbestuur op om nu in te grijpen met ander woonbeleid. “Ook Utrecht kan met andere keuzes de wooncrisis oplossen”, aldus de organisatie. Zij stellen 8 concrete eisen aan het stadsbestuur.

Het woonprotest hoopt met deze acht eisen het stadsbestuur te bewegen om nu actie te ondernemen tegen de wooncrisis en niet te wachten op maatregelen van de landelijke overheid. De woningnood is gigantisch in Utrecht, bijna iedereen die een woning zoekt wordt geraakt. “Utrecht staat niet machteloos in deze wooncrisis. De lokale politiek kan andere keuzes maken. En we roepen alle Utrechters op om dat 21 november luid en duidelijk te laten horen.” De organisatie ondersteunt ook het landelijk woonmanifest wat de politiek in Den Haag oproept om ander woonbeleid te volgen.
Utrecht kan volgens de organisatie meer doen als het gaat om bouw van betaalbare woningen, tegengaan van huisjesmelkers, behoud van sociale huur, leegstand, grondspeculatie en dakloosheid. In hun manifest komen ze met concrete voorstellen zoals het instellen van een vergunningsplicht voor verhuurders en het beboeten van leegstand. Met deze maatregelen hopen ze dat de stad zorgt voor meer betaalbare woningen. Zij zien wonen als een recht en willen het gebruik van de woningnood voor financieel gewin door beleggers indammen.
 Het Woonprotest Utrecht is 21 november vanaf 13u op het jaarbeursplein. Alle geldende Coronamaatregelen worden daarbij in acht genomen. De organisatie is hierover in nauw contact met de autoriteiten en neemt bijvoorbeeld maatregelen om te zorgen dat er 1,5 meter afstand gehouden wordt.

Cookieinstellingen