Vanavond kranslegging op het Domplein

Foto: gemeente Utrecht

Ernst Verloop was slechts dertien jaar oud toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Aan het eind van de oorlog sloot hij zich aan bij het Utrechts verzet. Ernst Verloop zal vanavond met burgemeester Jan van Zanen een krans leggen bij het monument op het Domplein.

De Utrechter Ernst Verloop blies tegen het eind van de oorlog een Duitse auto op. Voor het zover kwam moest hij eerst toestemming vragen aan zijn vader. Verloop was immers pas zeventien jaar oud, en het verzet vond hem eigenlijk nog te jong. Verzetsstrijders die gepakt werden moesten dat doorgaans met de dood bekopen Verloop was niet bang om te sterven, wel voor de martelingen die verzetshelden voor hun executie ondergingen. Deze Utrechtse verzetsstrijder legt dit jaar de eerste krans op het Domplein.

Zoals elk jaar staat Utrecht op 4 mei om acht uur stil bij de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogssituaties en vredesmissies. De plechtigheid ken een uitgebreid programma. Om half acht precies vertrekt een stille tocht door de binnenstad. De toch vertrekt vanaf het Pieterskerkhof en zal via de doorgang onder de Domtoren , uitkomen op het Domplein. De stille tocht wordt begeleid door het Utrechts Klokkenluidersgilde, zij luiden de Salvator, de grootste klok van de Domtoren. Om acht uur is er twee minuten stilte, daarna zal Burgemeester Van Zane op het Domplein een korte toepsraak houden. Vervolgens is er een defilé langs het monument.

Na afloop van de herdenking op het Domplein is er een concert in de Domkerk van harpist Remy van Kesteren en zijn band. Met het concert wordt een verbinding gemaakt tussen het herdenken op 4 mei, en het vieren op 5 mei. De toegang tot het concert is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt.

Cookieinstellingen