Utrecht 60 jaar terug: start bouw universiteitsterrein De Uithof

Foto: UN 22 aug. 1962

Het is al goed te merken dat het over enkele jaren gedaan zal zijn met de landelijke rust van de Utrechtse Johannapolder. Op verschillende plaatsen wordt al hard gewerkt aan wat straks het universiteitscentrum De Uithof zal zijn, zo meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op woensdag 22 augustus 1962.

De eerste gebouwen worden opgetrokken. Wegen worden aangelegd. Stukken land opgehoogd of afgegraven. De bunkers die overal in de polder liggen, worden opgeblazen. Wanneer het hele project klaar zal zijn, zal het waarschijnlijk het jaar 2000 zijn geworden. Nu bouwt men aan wat het eerst nodig is.
Dat is bijvoorbeeld het transistorium van de rijksuniversiteit aan de Oostbroekselaan. Dit gebouw , dat ruim 180 meter lang en 30 meter breed wordt, zal een doorgangshuis worden.
Wanneer dit gebouw wordt opgeleverd, en men rekent dat dit in september 1963 het geval zal zijn, zal eerst een deel van de wis- en natuurkundige faculteit erin worden ondergebracht. Zodra het eigen gebouw voor deze faculteit klaar zal zijn, zal het transistorium weer onderdak verschaffen aan een andere faculteit.
Dit transistorium zal een aantal practicumzalen en een aantal collegezalen bevatten. Het interieur zal flexibel worden, dat wil zeggen dat de wanden verplaatsbaar zullen zijn zodat de zalen aangepast kunnen worden aan de behoefte. Aan dit gebouw zal een waarnemingsplatform worden gebouwd, bedoeld om studenten de gelegenheid te geven te leren omgaan met sterrenkundige instrumenten.
Omdat De Uithof de eerste jaren nog verstoken zal zijn van alle comfort, zal het de studenten mogelijk gemaakt worden zich in het transistorium in de meest letterlijke zin te kunnen vertreden. Dit zal men kunnen doen in een brede gang, die als een straat over de lengte van het gebouw loopt.
Men rekent dat het hele project in het jaar 2000 klaar zal zijn. Ettelijke miljoenen zullen ermee gemoeid gaan. Er is een plan ontworpen om ieder jaar een afzonderlijk deel van het hele project onder handen te nemen. De benodigde bouwsom hoeft daarom niet ineens op tafel te komen.

Cookieinstellingen