Utrecht 60 jaar terug: bende van vier meisjes rolt portemonnees

Foto: UN

De politie in Utrecht heeft het weekeinde vier Utrechtse meisjes aangehouden die de afgelopen maanden voor ongeveer drieduizend gulden uit portemonnees bijeen heeft gerold. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op maandag 29 mei 1961.

De meisjes hadden een bende gevormd met als leidster de 12-jarige scholiere Van E. Zij belastte zich met het rollen van de portemonnees; de anderen, haar 14-jarige zusje en twee vriendinnetjes van elf en dertien jaar, de zusjes H., zorgden voor de afleidingsmanoeuvres en de camouflage.
De bende ging volgens het Utrechtsch Nieuwsblad heel geraffineerd te werk. In warenhuizen deden zij zich voor als behulpzame kinderen. Als vrouwen hun tassen even op de grond hadden gezet dan knielde een van de meisjes, zogenaamd voor het vastmaken van haar schoenveters, en haalde intussen de portemonnee uit de tas.
Vooral de twaalfjarige Van E. was bijzonder bedreven met het rollen van portemonnees. Op de drukke oversteekplaats aan het Vreeburg ging zij dicht naast iemand lopen, drukte zich op een gegeven ogenblik tegen haar slachtoffer aan, en maakte zich meester van de portemonnee. Een keer gelukte het de bende zelfs om vijftienhonderd gulden in één klap te rollen van een bezoekster van de Hema.
De meisjes gingen vaak direct na school aan het werk en kwamen dan niet voor half elf ’s avonds thuis. Het verplaatsen kostte de bende geen moeite. De kinderen stalen gewoon een fiets, hielden die een paar werken onder hun beheer en zetten hem dan in verband met een eventuele verdenking op een andere plaats weer terug. Deze methode werd bij een volgende gelegenheid herhaald. Acht fietsen werden op deze wijze gestolen.
De zaak kwam aan het rollen toen de 17-jarige scholiere A.G. uit Vreeswijk bij de politie aangifte deed van het rollen van haar portemonnee uit de winkel van C&A aan de Lange Viestraat. In de winkel zwierven vier meisjes rond, die de grooste moeite deden mej. G. een jurk aan te prijzen. Zij deden zo hun best dat het haar opviel en voor alle zekerheid lette zij eens extra op haar portemonnee. Toen zij met een jurk de kleedcabine in ging, bleek haar portemonnee echter toch te zijn verdwenen. De meisjes ook…
Bij de aangifte op het hoofdbureau van de politie herinnerde een van de rechercheurs van de kinderpolitie zich een twaalfjarige meisje dat al eens door de politie was aangehouden in verband met een diefstal van een portemonnee. Dit meisje werd daarom nader aan de tand gevoeld en viel al spoedig met haar bendeleden door de mand.
Het viertal is, aldus het Utrechtsch Nieuwsblad, in verzekerde bewaring gesteld. Volgens de krant hebben de meisjes naar alle waarschijnlijkheid de drieduizend gulden opgemaakt aan snoep en reisjes, onder andere naar Amsterdam.

Cookieinstellingen