Utrecht 50 jaar terug: autowrakken in de Utrechtse straten

Foto: Utrechts Nieuwsblad

Het autowrak is in opmars in de Utrechtse straten in 1967. Volgens het Utrechts Nieuwsblad wordt het kwijtraken van wrakken even snel moeilijker als het parkeren van auto’s in drukke steden.

Sommige bezitters van een tot op de draad versleten auto maken van dat kwijtraken van hun wrak echter geen probleem. Ze laten het gewoon ergens achter.

Elke maand sturen de negen Utrechtse rayonagenten rapportjes naar hun afdelingschefs over gesignaleerde wrakken. Elke maand worden in opdracht van de gemeentelijke reinigingsdienst tientallen wrakken de stad uitgesleept.

Echter het Utrechtse publiek ergert zich aan al die autowrakken. ‘Een autowrak is de burger een doorn in het oog. Het staat kostbare parkeerruimte in te nemen, het staat het uitzicht te bederven. Bovendien trekt een wrak andere rommel aan.’

De wrakken bezorgen de rayonagenten nogal wat rompslomp. Die moet namelijk proberen de eigenaar op te sporen want zonder toestemming van die eigenaar mag het wrak niet worden gesloopt.

De eigenaar opsporen is echter soms bij lange na niet eenvoudig. De rayonagenten zijn er vaak wekenlang, tussen de bedrijven door, mee bezig. Vaak is het wrak al zoveel keren van eigenaar veranderd dat de rayonagent het tenslotte maar opgeeft. ‘Eigenaar onbekend’, vult hij dan maar in. Dat kan hij overigens meteen doen als de kentekenborden zijn verdwenen.

Via de afdelingschef gaat het rapport van de hoofdagent naar de chef van de technische dienst, die van de wrakken, waarvan de eigenaars onbekend zijn, foto’s laat maken. Die foto’s kunnen van pas komen wanneer toch nog eens een eigenaar mocht komen opdraven. Mocht die man gaan opspelen en schadevergoeding eisen omdat de politie zonder zijn toestemming zijn mooie auto heeft laten slopen, dan wordt hem de foto onder de neus gedrukt.

Van de meeste wrakken vindt de politie echter wel de eigenaar. Die wordt dan voor de keuze gesteld afstand van zijn wrak te doen of het autolijk zelf weg te slepen. Doet hij afstand dan is de zaak vrij snel rond. Op kosten van de gemeente, 25 gulden per geval, brengt een sloper het vrijwel waardeloze geval weg.

Cookieinstellingen