Utrecht op nummer 2 van woonaantrekkelijkheidsindex

Foto: atlas voor gemeenten

Gisteren is de Atlas voor gemeenten 2021 verschenen. De atlas geeft inzicht in het wel en wee van de 50 grootste gemeenten van Nederland, met de vertrouwde thema’s bevolking, sociaal-economische positie en woonaantrekkelijkheid. De Atlas voor gemeenten laat zien dat Amsterdam, net als voorgaande jaren, de woonaantrekkelijkheidsindex aanvoert. Utrecht staat op nummer 2 en komt steeds dichter in de buurt van Amsterdam.

Op de sociaal-economische index zijn de posities ietwat verschoven ten opzichte van vorig jaar. Amersfoort voert in de Atlas voor gemeenten 2021 deze ranglijst aan, gevolgd door Amstelveen en Utrecht.
De meeste indicatoren uit de Atlas voor gemeenten 2021 tonen de posities van de 50 grootste gemeenten voor het meest recente peiljaar 2020. De effecten van de coronapandemie zijn daardoor nog maar beperkt zichtbaar. Ook is het nog onduidelijk wat de blijvende effecten van corona zullen zijn. Neemt de filedruk blijvend af omdat we meer gaan thuiswerken, of is de bereikbaarheid van werk nog steeds zo belangrijk dat we na corona weer massaal in de file gaan staan? En welk effect heeft het tijdelijk sluiten van de theaters en concertzalen op het voortbestaan van de betreffende instellingen, en daarmee op de woonaantrekkelijkheid van steden? De toekomst gaat dat uitwijzen.

Reacties