Herman Gortercomplex wordt eerste energieneutrale rijkskantoor

Foto: Dura Vermeer

Medio 2020 start de renovatie van het Herman Gortercomplex aan de Herman Gorterstraat in Utrecht. Het gebouw wordt straks volledig energieneutraal opgeleverd. Dit betekent dat het pand van energielabel label B naar A++++ stijgt. Dat meldt Facto, het online platform voor de facility professional.

Het Herman Gortercomplex is het eerste rijkskantoor dat gerenoveerd wordt onder de ambitie ‘energieneutraal’. Het project omvat het transformeren van drie gedateerde kantoorgebouwen uit de jaren ’90 naar één modern en duurzaam rijkskantoor.
Het label energieneutraal wordt behaald met zowel energiebesparende als energieopwekkende maatregelen zoals: de adaptieve gevel door triple glas en zonwering aan de binnenzijde. Zonnepanelen worden zowel op het dak als op een deel van de opstallen op het binnenterrein gelegd. Daarmee wekt het pand veel extra energie op.
Na renovatie biedt het complex plaats aan ongeveer 2.000 medewerkers. Hierbij is een groot deel afkomstig van verschillende Rijksonderdelen van het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V). Maar ook andere rijksdiensten zullen in het complex worden gehuisvest. Vanaf eind 2021 nemen verschillende instanties van het ministerie van J&V gefaseerd hun intrek in het rijkskantoor. Begin 2023 is de renovatie van het pand klaar.

Reacties