Utrecht Time Machine gaat van start

Foto: Pinterest

In Utrecht ligt de geschiedenis voor het oprapen. Utrecht Time Machine brengt daarom met innovatieve technieken vergane tijden tot leven en plaatst ze middenin onze wereld. Op dertig historische plekken in Utrecht is in het lustrumjaar van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht een QR-tegel geplaatst. Door deze QR-tegel met je telefoon te scannen neem je een duik in de geschiedenis van Utrecht.

Een groep studenten heeft met hulp van verschillende partners informatie, foto’s, plattegronden en reproducties verzameld en op een bijzondere manier online gepresenteerd. Een van deze studenten is Tim Overkempe. Tim: ‘Ik denk echt dat Utrecht Time Machine de potentie heeft om de stad waar je woont heel veel interessanter te maken.’ Want wees nu eerlijk: elke Utrechter is al honderden keren over het Domplein gelopen, maar hoe vaak sta je stil bij wat zich daar 300 jaar geleden heeft afgespeeld? 
Vandaag, op vrijdag 18 juni, is de laatste tegel onthuld door drs. Margot van der Starre (vicevoorzitter van het College van Bestuur) en prof. dr. Wim Kremer (voorzitter Lustrumcommissie). Vanaf heden kan iedere ‘cultuur-snacker’ dwalen door de geschiedenis van Utrecht en routes door het centrum en over het Utrecht Science Park bewandelen.
Utrecht Time Machine is een consortium bestaande uit de Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht, de Gemeente Utrecht en verschillende Utrechtse erfgoedinstellingen, waaronder Het Utrechts Archief en Historische Vereniging Oud-Utrecht. Samen willen zij open data over de Utrechtse geschiedenis verbinden en presenteren in een voor iedereen toegankelijke vorm; een soort tijdmachine dus. De producten en pilots voor Utrecht Time Machine worden ontwikkeld in het vak ‘Living Pasts’ van de Universiteit Utrecht.

Cookieinstellingen