Tentoonstelling over universiteitslustra in Utrechts Archief

Foto: Utrechts archief

Vanaf vandaag, donderdag 17 juni, is de tentoonstelling Heel Utrecht loopt uit! te bewonderen in Het Utrechts Archief. Spectaculaire optochten met geheimzinnige farao’s, stoere ridders en machtige keizers. De feesten bij universiteitslustra zorgden lange tijd voor bijzonder spektakel in de stad Utrecht.

Eeuwenlang waren de lustra van de Universiteit Utrecht aanleiding voor grootse feesten. Van 1850 tot de jaren 60 van de 20e eeuw organiseerde Het Utrechtsch Studenten Corps, de oudste studentenvereniging van Utrecht, deze 5-jaarsfeesten. Niet alleen voor de studenten, ook voor de bewoners van Utrecht waren het de hoogtepunten van het jaar. Jong en oud liep uit om zich te vergapen aan historische wagens, voorwerpen en kostuums van de bonte stoet studenten die door de straten trok.
De Utrechtse universiteitslustra brachten spektakel en economische kansen voor middenstanders en ambachtslieden. Kostuums werden ontworpen en genaaid, decors getimmerd en diners bereid. Regisseurs, toneelschrijvers, componisten en kunstenaars profiteerden van alle bedrijvigheid. Ook de inwoners van Utrecht staken de handen uit de mouwen en versieren hun straten met bloemen en erebogen.
Veel bijzondere kostuums, harnassen, affiches, films, foto’s en andere lustrumartikelen zijn bewaard gebleven. De Stichting Corpsmuseum en Archieven heeft deze collectie in de loop der jaren beheerd, gerestaureerd en uitgebreid. De expositie Heel Utrecht loopt uit! vertelt aan de hand van deze collectie én die van Het Utrechts Archief het verhaal van de hechte band tussen de stad Utrecht, de universiteit en de studenten.

Cookieinstellingen