Bijen expositie in het Universiteitsmuseum

Foto: Universiteitsmuseum

Het Universiteitsmuseum Utrecht vraagt vanaf 21 april met ‘Nederland Zoemt – een wilde bijen expositie’ aandacht voor deze bijzondere insecten. Tijdens deze expositie in de Oude Hortus is het zelfs mogelijk om in de ‘huid’ van een bij te kruipen.

Wilde bijen zijn cruciaal voor onze voedselvoorziening. Ruim 70% van de gewassen ter wereld wordt bestoven en 90 % van de bestuiving gebeurt door bijen. Van alle 358 soorten dreigt de helft uit te sterven. Er is onvoldoende leefgebied, woonruimte en voedsel.
Help de wilde bijen en tel mee tijdens de eerste Nationale Bijentelling. In het weekend van 21 en 22 april kan iedereen mee doen door in een tuin gedurende een half uur bijen te tellen. Dit onderzoek is nodig om informatie te verzamelen over waar bijen voorkomen en met hoeveel ze zijn. In de Oude Hortus is van 12.00 tot 16.00 een masterstudent Biologie aanwezig die bezoekers helpt de bijen te tellen en te bepalen welke soorten het zijn.
De expositie staat in de Oude Hortus, de historische tuin achter het Universiteitsmuseum. Op panelen in deze groene oase ontdekken bezoekers meer over deze wonderlijke insecten. Ga zelf als een wilde bij aan de slag. Kinderen kunnen stuifmeel sjouwen, rondlopen in een dik behaarde jas of de weg vinden in een bloem. Ze ontdekken al snel dat het leven van een bij niet over rozen gaat. De expositie is te bezoeken tot en met 31 augustus 2018.
Nederland Zoemt – een wilde bijen expositie is op maar liefst elf plekken in Nederland te bezoeken. Nog nooit eerder werkten zoveel musea samen om dezelfde expositie op hetzelfde moment toegankelijk te maken voor het Nederlands publiek. De expositie is onderdeel van het landelijk project Nederland Zoemt, waarin verschillende partijen in actie komen voor de wilde bijen in ons land. De expositie is gemaakt door de SNNC het samenwerkingsverband van natuurmusea in Nederland.

Cookieinstellingen