Vliegenthart Scriptieprijs voor onderzoek naar Nederlandse hiphopartiesten

Foto: UU

Tijdens de Universiteitsdag van de Universiteit Utrecht op 14 april 2018 is de Vliegenthart Scriptieprijs 2017 uitgereikt aan Aafje de Roest (24), alumna van de onderzoeksmaster Nederlandse letterkunde. De scriptie van De Roest, getiteld ‘Buurtvaders: een kritische lezing van de performance van represent door vier Nederlandse hiphopartiesten’, viel de jury op “omdat het gedurfd maar ook succesvol buiten de gebaande paden treedt.” De Roest wint met haar onderzoek een bedrag van €2.000,- dat vrij te besteden is.

In de winnende scriptie wordt aan de hand van vier Nederlandse hiphopartiesten de rol van de uitvoering van represent, het herhaaldelijk vertellen over het leven op straat en in de buurt, onderzocht. Volgens De Roest heeft de performance van de represent als doel authenticiteit en autoriteit te verkrijgen en, in mindere mate, emancipatie van de thuisplaats en uiting van gevoelens van lokaal verzet te bevorderen.
De jury roemt De Roests intelligente benadering, prettige schrijfstijl en zelfbewust-kritische onderzoekshouding. Ook de zorgvuldigheid van haar onderbouwingen en het interdisciplinaire karakter van haar scriptie wisten de leden van de jury sterk te charmeren. Uit het juryrapport: “Door teksten, interviews en performances van rappers Hef, Broederliefde, Ares en Killer Kamal te analyseren op hoe ze uiting geven aan de manier waarop zij Nederland en de rest van de wereld bezien, weet Aafje overtuigend te betogen dat globaliserende hiphoptrends uit de VS een heel lokaal maar toch geloofwaardig karakter weten te behouden wanneer ze in de Nederlandse context worden gebruikt.
De Roest reageerde blij verrast toen ze hoorde dat ze met de overwinning naar huis ging. “Ik ben heel dankbaar en hoop mijn onderzoek naar Nederlandse hiphop in de toekomst te kunnen voortzetten.”

Ter gelegenheid van het afscheid van prof. dr. Hans Vliegenthart in 2004 als voorzitter van het Utrechts Universiteitsfonds werd de Vliegenthart Scriptieprijs ingesteld. De prijs bestaat uit een bedrag van € 2.000,- en wordt bij toerbeurt uitgereikt in de disciplines Geesteswetenschappen, Life Sciences, Natural Sciences en Gammawetenschappen. Er worden jaarlijks maximaal twee eervolle vermeldingen à € 500,- uitgereikt. Het doel van de prijs is het stimuleren van excellentie onder afstuderende studenten.
De ingezonden scripties worden beoordeeld door een jury, die wisselend van samenstelling is, maar onder vast voorzitterschap staat van prof. dr. J.F.G. Vliegenthart (Emeritus hoogleraar Scheikunde). De jury van deze editie: dr. Rob Meens (departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis), prof. dr. Marjo van Koppen (departement Talen, Literatuur en Communicatie), dr. Imar de Vries (departement Media- en Cultuurwetenschappen) en prof. dr. Teun Tieleman (departement Filosofie en Religiewetenschap).

Reacties

article
67900
Tijdens de Universiteitsdag van de Universiteit Utrecht op 14 april 2018 is de Vliegenthart Scriptieprijs
https://utrecht.nieuws.nl/onderwijswetenschap/67900/vliegenthart-scriptieprijs-onderzoek-naar-nederlandse-hiphopartiesten/
2018-04-16T12:12:48+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/340/2018/04/16121236/Aafje-Roest-Vliegenthart-prijs.jpg
Onderwijs & Wetenschap