Nieuwe spoorbrug over Amsterdam-Rijnkanaal

Foto: Mario Gibbels

In het weekend van 18 en 19 november wordt door ProRail een nieuwe spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal gelegd. De brug weegt ruim 3000 ton en heeft een lengte van 170 meter. De brug komt tussen de twee bestaande bruggen in te liggen.

De spoorbrug is al eerder in delen over het water naar Utrecht vervoerd. Langs het Amsterdam-Rijnkanaal is de brug in elkaar gezet en afgebouwd. Op vrijdag 17 november wordt de spoorbrug op 640 wielen van de bouwlocatie over een speciaal aangelegde weg naar het Amsterdam-Rijnkanaal vervoerd. Op zondag 19 november gaat de brug met behulp van een ponton naar zijn definitieve plek, tussen de twee bestaande bruggen. De nieuwe spoorbrug komt uiteindelijk zo’n tien centimeter naast de oude te liggen.

De nieuwe spoorbrug is in april 2018 klaar voor de eerste treinen. Aansluitend gaat de naastgelegen ‘oude’ spoorbrug zeven maanden buiten bedrijf voor een opknapbeurt. De huidige doorvaarhoogte gaat met 25 centimeter omhoog en de oude brug wordt stiller gemaakt. In december 2018 is het dan zover: voor het eerst kunnen treinen de oversteek maken over elk van de vier sporen. En daarmee is de spoorverdubbeling tussen de stations Utrecht Centraal en Leidsche Rijn een feit. Ruimte voor meer treinen.

Cookieinstellingen