Aanpak Amsterdamsestraatweg boekt voorzichtige vooruitgang

Foto: İhsan Deniz Kılıçoğlu, CC BY-SA 3.0

Het Utrechts college werkt aan een leefbare en duurzame ontwikkeling van de Amsterdamsestraatweg. De inzet van de gemeente, samen met bewoners en ondernemers, richt zich op verschillende gebieden, zoals openbare ruimte, leefbaarheid en veiligheid. De eerste resultaten zijn te lezen in de evaluatie die het college aan de raad gestuurd. Kees Diepeveen, wethouder Amsterdamsestraatweg, ‘De ervaring van de afgelopen jaren is een bevestiging dat de aanpak van de Amsterdamsestraatweg voorzichtig vooruitgang boekt vanuit de gezamenlijke inspanning van bewoners, ondernemers en gemeente’.

Er zijn stappen gezet om de leefbaarheid te verbeteren; een opgeruimde straatweg, de uitstraling van de panden en de inrichting van pleinen. Op het gebied van veiligheid is een aantal signalen dat het de goede kant op gaat. En ten slotte is het vestigingsklimaat kans- en kleurrijker; minder leegstand en er komt gaandeweg meer verscheidenheid in horeca en winkels. Het college stelt daarom dat aandacht voor leefbaarheid en veiligheid niet mag verslappen.

Bewoners, ondernemers en gemeente werken samen aan de ontwikkeling van de Amsterdamsestraatweg. De pleinen en kunstwerken bij de Boorstraat, Bethlemhemweg en het St. Ludgerusplein zijn bijvoorbeeld met de omwonenden bedacht. De gemeente betrekt de omgeving op veel verschillende manieren bij de aanstaande herinrichting van de Amsterdamsestraatweg. En met de ondernemers is een gezamenlijke agenda afgesproken om de schouders te zetten onder de economische ontwikkeling.

Naast de evaluatie over de voortgang van de aanpak, onderzoekt het college ook wat de huidige wensen en ideeën zijn van de bewoners en ondernemers. Op 3 september is gestart met de Straatwegmeter waarbij mensen opgezocht worden. Dat gebeurt via uitgebreide tafelgesprekken met bekende en minder bekende groepen in de wijk, tot gesprekken op straat, bij de braderie, de markt, winkels en buurthuizen. Ook via internet (hyperlink: argu.co/straatweg) is het mogelijk om mee te denken.

Op 15 november organiseert de gemeente een buurtgesprek over de staat van de straat en de opgehaalde ideeën. Dan maakt de gemeente ook met de bewoners en ondernemers de concrete plannen voor de herinrichting; 30 km gebied, de gevels en zaken als bomen en planten.

Cookieinstellingen