Utrecht 50 jaar terug: een drive-in restaurant in Jutphaas

Foto: Utrechts Nieuwsblad

Onder grote belangstelling wordt op donderdagmiddag 6 april 1957 aan de afrit Jutphaas van rijksweg 26 het nieuwe wegrestaurant Rick officieel in gebruik genomen. Dat meldt het Utrechts Nieuwsblad. Burgemeester baron de Smeth van Deurne van Jutphaas geeft het startsein voor dit horecabedrijf met zijn drive-in, een primeur voor Nederland, welke binnen vier weken geheel gereed zal zijn.

In het wegrestaurant kunnen minder gehaaste weggebruikers hun consumpties gebruiken. Aan twee counters bedienen zestien stewardessen de gasten. Het Rick-restaurant, de naam is gekozen omdat hij kort en gemakkelijk in het gehoor ligt, is honderdvijftig meter verwijderd van de afrit van de rijksweg. Voorlopig kunnen weggebruikers bij Rick terecht van ’s morgens 7 uur tot ’s avonds 23 uur. Het is niet uitgesloten dat in de toekomst het bedrijf dag en nacht open is.

Het idee voor het nieuwe horecabedrijf is ontstaan bij directeur Verveld uit Bloemendaal. Jutphaas was bij voorkeur uitgekozen als plaats van vestiging omdat na een uitvoerig marktonderzoek hier de kansen het gunstigst leken, dicht bij het verkeerspunt Oudenrijn en aan een drukke rijksweg.

Vooral gehaaste automobilisten kunnen in Jutphaas straks profiteren van de mogelijkheden om in de wagen bediend te worden. De bestuurders rijden naar één van van de zogenaamde praatpalen en geven hun bestelling op aan een van de koks in het restaurant. Die gaan dadelijk aan de slag om het gevraagde klaar te maken. Een stewardess brengt vervolgens de verfrissing of het hapje op een speciaal serveerblad naar de wachtende automobilist. Aan de binnenkant van de auto of aan het stuur kan dit serveerblad worden bevestigd.

Voor het bepalen van de kostuums van de stewardessen is contact gezocht met mode-ontwerpster Alice Edeling uit Amstelveen. Zij creëerde een zilverkleurig kostuum met jasje vervaardigd van een synthetische stof. Groot voordeel van de synthetische stof is dat vlekken eenvoudig met een spons verwijderd kunnen worden.

De stewardessen mogen geen fooien aannemen. In het wegrestaurant is dit ook niet mogelijk, omdat de afrekening plaatsvindt bij de centrale kassa, een ‘voorgeprogammeerd instrument’ bij de uitgang. Wie aan de gebruikelijke tafel wil eten wordt bediend van uit één centraal gelegen servicestand.

Cookieinstellingen