Pilots met vroegsignalering schulden hoopgevend

Foto: Pixabay

Vroegsignalering van schulden leidt tot duurzame oplossing van schulden. Dat blijkt uit twee pilots gericht op huurachterstanden in de buurten Kanaleneiland Zuid en Overvecht Spoorzoom.

In samenwerking met de woningcorporaties Mitros, Portaal en Bo-Ex en de Buurtteamorganisaties Sociaal en Jeugd en Gezin en ondersteund door een gemeentelijke projectleider werd onderzocht op welke manier de aanpak vroegsignalering schulden in Utrecht het beste vorm kan krijgen en wat nodig is om dit in de hele stad in te voeren.

Bij de aanpak van de huurschulden ligt de eerste focus op het herstel van de huurbetaling en het realiseren van stabiliteit in de financiƫn. Daarna volgt, in samenspraak met de betrokkene, een duurzame aanpak van de schulden en andere problematiek. Ook wordt er proactief contact gelegd met huurders met een betalingsachterstand die zelf nog geen hulpvraag formuleren. De regie blijft bij het gezin.

Voor de pilot zijn een kleine 180 huishoudens met een huurachterstand aangemeld door de woningcorporaties. 75 procent van de huishoudens met huurachterstand bleek niet bekend te zijn bij het buurtteam. Tijdens de pilot is het gelukt om met 108 huishoudens contact te leggen en vervolgens is er met 76 van hen gesproken over de inkomens- en schuldensituatie. Op basis van de 76 gesprekken over schulden en eventueel bredere problematiek is in 32 gevallen een afspraak gemaakt over een betalingsregeling, herstel van de huur en eventueel ondersteuning van het buurtteam. De groep die ondersteuning heeft ontvangen van het buurtteam heeft vaker de huurbetaling hervat en is succesvoller in het voorkomen van een nieuwe huurachterstand.

De resultaten van de pilot zijn hoopgevend, maar voldoen nog niet aan de ambitie van de deelnemende partijen. De gemeente wil de aanpak vroegsignalering schulden inzetten voor alle Utrechters die dit nodig hebben. Daarbij zal het accent worden gelegd op die buurten waar de problematiek het grootst is. Daarnaast wordt in kaart gebracht hoe energieschuld en schuld bij zorgverzekering onderdeel van de aanpak kan worden.

Tot eind dit jaar wordt de aanpak verder verdiept en en uiteindelijk breed ingevoerd. Volgend jaar wordt de aanpak van vroegsignalering van schulden in de hele stad ingevoerd.

Cookieinstellingen