Red Bull betaalde Universiteit van Utrecht

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Red Bull betaalde vier jaar wetenschappers van de Universiteit Utrecht. Hun studies zijn positief over Red Bull. Zo blijkt Red Bull slaperigheid tijdens lange autoritten tegen te gaan. Dit onderzoek, onder slechts 21 personen, lijkt erg op sluikreclame, gezien enkel de effecten van de drank van de opdrachtgevers en niet de effecten van andere dranken, zoals koffie, zijn onderzocht. Dit meldt Wijwillenhetweten.nl.

Maar niet alleen Red Bull, ook Nutricia blijkt dit te doen. Het Alzheimercentrum van het VUmc wordt gesponsord door Nutricia. De directeur van dit centrum, professor Philip Scheltens, concludeert in wetenschappelijke artikelen dat het drankje Souvenaid van Nutricia positieve effecten heeft op het geheugen van mensen met milde Alzheimer.

Hoogleraar openbare financiering Harrie Verbon noemt deze conclusies gekleurd en zwak. Als bijvoorbeeld de test na 12 weken in plaats van 24 weken was gestopt zou precies het omgekeerde moeten worden geconcludeerd, dit wordt echter niet vermeld in de publicatie.

 

Cookieinstellingen