‘VWS vernietigt onwelgevallige correspondentie gemeente Utrecht’

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Uit angst dat via een WOB-verzoek stukken zouden worden opgevraagd door journalisten, hebben ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport interne mail en correspondentie met de gemeente Utrecht opzettelijk vernietigd. Dit meldt het Radio 1-programma Argos zaterdag op basis van eigen onderzoek.

Het zou hierbij gaan om correspondentie uit juni en juli 2014 over de inzet van mystery guests bij de controle op de naleving van de drank- en horecawet. Jongeren jonger dan achttien jaar werden ingezet in diverse horeca-gelegenheden, om te controleren of de nieuwe leeftijdsgrens werd nageleefd. De inzet van de zogenoemde ‘loktieners’ stuitte op verzet van de politie en horeca-ondernemers, die de gemeente beschuldigde van ‘uitlokking’.

Bestuurscultuur
Een voormalig ambtenaar van het ministerie kreeg de opdracht om documenten te verwijderen, aldus Argos. De leiding van zijn afdeling dacht dat de indruk zou ontstaan dat het ministerie als rijksoverheidsorgaan zelf naar de pijpen van de gemeente Utrecht danst. Deskundigen noemen de vernietiging in strijd met wetgeving en ‘een treffende illustratie van een bestuurscultuur die niet is gericht op het delen van informatie’.

Bron: NU.nl

Cookieinstellingen