“Gláucio en Márcia moeten in Nederland blijven”

Foto: CC0 Public Domain

ZEIST – De Angolese Gláucio (13) en zijn zus Márcia (18) wonen al vijftien jaar in Nederland, maar zijn vrijdagochtend met hun gezin opgehaald en overgebracht naar een detentiecentrum in Zeist. ‘Zij moeten in Nederland blijven,’ vindt het Utrechtse Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks.

 

Foto: Petities.nl
Foto: Petities.nl

Voortman roept op om maandag om 18.30 uur naar het detentiecentrum te komen om tegen de uitzetting te protesteren. Zij heeft Kamervragen gesteld en overweegt ook een debat. De SP en ChristenUnie zijn ook tegen de uitzetting.

Dubieuze rol
De vader van Gláucio en Márcia zat tijdens de burgeroorlog in Angola in het leger en kreeg bij aankomst in Nederland de status van mogelijk oorlogsmisdadiger. Daardoor komen zijn twee kinderen niet in aanmerking voor het kinderpardon. “Gláucio en Márcia hebben helemaal niks fout gedaan, of hun vader wat heeft gedaan moet nog blijken”, vertelt Voortman aan RTV Utrecht. “Vooralsnog ziet het OM geen reden tot vervolging, maar wat onomstotelijk vaststaat is dat de kinderen in ieder geval niet iets gedaan hebben.” Voortman vindt het raar dat de twee om 07.00 uur ’s ochtends uit hun bed zijn gelicht. “Ik vind het ongelofelijk dat dat in Nederland gebeurt.”

Cookieinstellingen