De zonsverduistering bekijken vanuit Utrecht

Foto: Zonsverduistering

UTRECHT – Komende vrijdag kunt u getuige zijn van een zonsverduistering. Geen totale zonsverduistering, want dan zult u naar de Faeröer Eilanden of Spitsbergen moeten afreizen. Maar wel een mooie gedeeltelijke zonsverduistering. Alleszins de moeite waard om deze te bekijken, want de volgende gedeeltelijke zonsverduistering is in ons land pas in 2021 te zien.

Als op vrijdag boven de Atlantische Oceaan, de Faeröer Eilanden, Spitsbergen en de Noordpool een totale zonsverduistering te zien is, schuift de maan tussen de zon en de aarde door. In Utrecht is de grootte van de zonsverduistering 84,2%. Dit houdt in dat op het tijdstip van het maximum, 84,2 procent van de zonnediameter (niet van het oppervlak) achter de maan zal schuilgaan. Als de zonsverduistering begint, dan staat de zon (in Utrecht) op 23 graden boven de horizon. Voor Utrecht kunt u de volgende tijden aanhouden: begin 9 29 58, maximum 10 37 15 einde om 11 48 01 (Bron: Jan Meeus).

Nederland

U kunt de gedeeltelijke zonsverduistering vanuit uw eigen woon- of werkomgeving bekijken. U dient daarbij wel ervoor te zorgen dat uw ogen goed zijn beschermd. Maar het is ook leuk om op deze dag een publiekssterrenwacht te bezoeken. De zonsverduistering is dan te volgen via grote telescopen. Utrechters zijn welkom bij Sonnenborgh aan de Zonnenburg 2 te Utrecht. Andere publiekssterrenwachten zijn Space Expo (Noordwijk, o.a. met live feeds van satellieten), Artis (Amsterdam), Eise Eisinga (Franeker), Sterrenwacht Leiden, Cosmos Sterrenwacht (Lattrop), Philippus Lansbergen (Middelburg) en Philips Sterrenwacht (Eindhoven).

Online kijken

Deze eclips is ook online te bekijken. Sommige sterrenwachten zorgen voor een live-feed. Een bekend adres om deze te vinden is Slooh. De Noorse TV verzorgt een live-uitzending vanaf Spitsbergen, ook online te zien. Ook BBC1 gaat de eclips live verslaan.

Bron en gedetailleerde informatie op zonsverduistering.nl | Sterrenwacht: www.sonnenborgh.nl

 

Cookieinstellingen