Nijntje wordt 60: overzicht van de festiviteiten

UTRECHT – Het jaar 2015 staat in het teken van de zestigste verjaardag van een van ’s werelds beroemdste kinderhelden: Nijntje.

Nijntje werd ‘geboren’ op 21 juni 1955, toen de Utrechtse illustrator Dick Bruna (1927), het witte konijntje voor het eerst tekende. Nu zijn de nijntje-kinderboeken in meer dan vijftig talen verschenen en zijn hiervan wereldwijd meer dan 85 miljoen exemplaren verkocht.  Het hele jaar zijn er diverse activiteiten rond het jarige konijntje. In chronolgische volgorde de festiviteiten.

Boekje Nijntje op de fiets in het Utregs | Inmiddels verkrijgbaar in de winkel
Het boekje Nijntje op de fiets in het Utregs is te koop. Het boekje, door Herman van Veen in het Utregs hertaald, gaat over de wens van nijntje om later te gaan fietsen:

laoter as’k groat ben, dach nijntje op eên dâg, goatik een fietstoch maoke, k’hoop da da dan mâg.’

PostNL | Elke maand
PostNL zal iedere maand een postzegelvel uitgeven, gebaseerd op de originele Nijntje-boekjes. De postzegels van de maanden januari en februari zijn inmiddels gepresenteerd. In juni maakt PostNL een extra grote oplage (40.000 stuks), omdat Nijntje in die maand jarig is.

Nijntje Art Parade/Miffy Art Parade | 1 mei t/m 30 september 2015
Zestig kunstenaars uit Nederland en Japan zijn gevraagd om ieder een wit Nijntje-beeld van 1.80 meter hoog te bewerken vanuit de eigen discipline. Inmiddels is het beeld van kunstenaar Richard Hutten onthuld in zijn aanwezigheid. Vanaf 4 maart wordt elke dag een nieuw beeld onthuld. De beelden zijn vanaf 1 mei te zien op A-locaties in Utrecht, Den Haag, Amsterdam en Japan. Alle beelden worden op 8 oktober geveild ten bate van UNICEF.

Het Centraal Museum | 20 juni t/m 20 september 2015
Het Centraal Museum wijdt zijn grootste tentoonstellingsruimte aan de jubileumverjaardag van Dick Bruna’s wereldberoemde konijntje. 1000m2 educatief speelplezier voor families met jonge kinderen. Ook wordt via circa 100 originele werken van Dick Bruna de ontwikkeling van Nijntje getoond, van 1955 tot nu.

Studio Dick Bruna | Vanaf begin september 2015
In zijn studio op een zolder in de Utrechtse binnenstad maakte Dick Bruna jarenlang zijn tekeningen en ontwerpen. Deze studio krijgt vanaf september 2015 een permanente plaats in het Centraal Museum. In presentaties wordt Bruna’s veelzijdigheid getoond. Zoals zijn boekomslagen voor de Zwarte Beertjes pocketreeks of zijn ontwerpen voor organisaties als het Rode Kruis.

Cookieinstellingen