Prijs voor klinisch psycholoog Iva Bicanic UMC Utrecht

apr 20 2023, 11:00 Onderwijs & Wetenschap
iva bicanic
Iva Bicanic, klinisch psycholoog, onderzoeker, en hoofd van het Landelijk Psychotraumacentrum aan het UMC Utrecht en Centrum Seksueel Geweld heeft een prijs gewonnen. Op het NVVS Voorjaarscongres 2023 ‘Seksualiteit in the Spotlight’ ontving Iva op 14 april 2023 de Van Emde Boas – Van Ussel-Prijs.
Tijdens dit congres van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging Voor Seksuologie (NVVS) werd Iva Bicanic geroemd om haar bijzondere verdienstelijkheid wat betreft het seksuele klimaat in Nederland. Zij is vernieuwend binnen wetenschap, beroep en samenleving. Waar Iva's naam ook valt, samenwerkingspartners zijn vol lof over haar als persoon, onder de indruk van haar kennis en wat zij heeft weten te realiseren. Nog belangrijker: Bicanic heeft een cruciale ontwikkeling in Nederland op gang gebracht. Meer dan ooit vinden mensen de weg naar het Centrum Seksueel Geweld.
“Ik ben er superblij mee! De gevolgen van seksueel misbruik kennen zoveel gelaagdheid en dubbelheid. Met narratief onderzoek komt er ervaringskennis beschikbaar waar andere slachtoffers iets aan kunnen hebben”, zegt Iva als reactie op de gewonnen prijs.
Met het geldbedrag heeft Iva bijvoorbeeld taboedoorbrekend onderzoek gedaan bij 162 mensen die vroeger zijn misbruikt en automatisch een genitale respons krijgen als ze terugdenken aan de traumatische herinneringen.
Iva vertelt erover: “Dit blijkt een buitengewoon gevoelig onderwerp. Veel mensen vertelden er in mijn onderzoek voor het eerst over. Ze ervaren er diepe schaamte, walging, verdriet en verwarring bij. De koppeling tussen traumatische herinneringen aan seksueel misbruik en de automatische genitale respons heeft op veel mensen diepe impact en langdurige doorwerking. Met name op het kunnen/willen aangaan van relaties. Ze willen ervan af! Ook ervaren slachtoffers die genitale respons soms tijdens therapie als de herinneringen worden besproken of behandeld. Hulpverleners blijken nauwelijks kennis over deze koppeling te hebben. Seksueel misbruik is al heel lastig om te onthullen, laat staan het durven delen van deze koppeling waar mensen last van kunnen hebben na seksueel misbruik. Het onderzoek doorbreekt taboes en vermindert daarmee gevoelens van isolatie en eenzaamheid.”