Cultuur19 viert 20-jarig bestaan tijdens 15e editie van Zingende Beelden

mei 23 , 10:54 Kunst & Cultuur
c19 zingendebeelden 2022 12 foto johan g hahn
Op zondag 26 mei vindt de 15e editie van Zingende Beelden plaats in het Máximapark. Een bijzonder jaar voor organisator Cultuur19, dat precies op deze dag ook jarig is. Waar komt die naam Cultuur19 eigenlijk vandaan?
Begin 2001 is Leidsche Rijn vooral nog een idee, al torenen de eerste gevels dan al boven de bouwput uit. Er staat zich een heel nieuw stadsdeel te ontwikkelen. Stedenbouwkundige Riek Bakker geeft cultuur een belangrijke plek aan de tekentafel. In de oude dorpskernen van Vleuten en De Meern, waar de ontwikkelingen ook zomaar als annexatie kunnen worden opgevat, wordt dan al volop cultuur bedreven. Als de gemeente het initiatief neemt om een aantal culturele organisaties in het gebied samen te brengen worden ook de bestaande culturele voorzieningen daarin meegenomen. De samenwerking, met onder meer Zimihc, Azotod en de Nieuwe Vaart aan boord, wordt vernoemd naar de twee nieuwe wijken, de negende en tiende van de stad: Cultuur19.
De geboorte als stichting is pas in 2004, wanneer er een beheerder wordt gezocht voor de tijdelijke culturele voorziening: de PaperDome. Cultuur19 brengt door de jaren heen op verschillende plekken en in evenementen als het Leidsche Rijn Festival culturele makers en wijkbewoners samen. De organisatie ontwikkelt zich tot een spil in het bruisende culturele leven van de wijk. De CultuurCampus in Vleuterweide is sinds 2017 de thuisbasis.
Op zondag 26 mei as. is de oprichting precies 20 jaar geleden. Bij dit jubileum staat Cultuur19 niet stil, ze viert het graag dansend met iedereen uit de wijk tijdens een extra bijzondere editie van Zingende Beelden, de theatrale wandeling langs dansvoorstellingen bij de kunstwerken in het Máximapark. Kijk op www.zingendebeelden.nl voor het programma en meer informatie.
Komt u in een rolstoel? Kom mee dansen en neem aub van tevoren contact op met [email protected], dan zorgen we dat u een route kunt rollen zonder problemen.