Geen subsidie? Mogelijk biedt oprichting cultuurfonds soelaas

Foto: Insomnio.nl (screenshot)

UTRECHT – Nu het cultuuraanbod in Utrecht onder druk staat, willen Utrechtse ondernemers, onderwijsinstellingen en culturele organisaties de mogelijkheid van de oprichting van een cultuurfonds onderzoeken. Daarnaast moet het cultuurbudget groeien om in de pas te lopen met de groei van de stad. Dit meldt het AD.

Zeven culturele organisaties – Metaal Kathedraal, De Coöperatie, Ensemble Insomnio, het Nederlands Volksmuseum, New Dutch Connections, Residenties in Utrecht en Schweigman&. Samen – kregen bij hun subsidieaanvraag de goedkeuring van de adviescommissie cultuurnota 2017-2020, maar deze kon door gebrek aan financiën niet worden gehonoreerd. Reden waarom zij zich nu met hun boodschap en het geadviseerde bedrag van zeven ton het college en de gemeenteraad wenden.

Cultuur is van groot belang voor het vestigingsklimaat en de economische groei. Dit is de conclusie van externe betrokkenen die zich in aanloop naar het collegevoorstel van half september uitgesproken hebben voor een breed aanbod aan cultuur in Utrecht. De Economic Board Utrecht (EBU), een netwerkorganisatie van honderden Utrechtse bedrijven, is bereid om zijn medewerking te verlenen aan het oprichten van zo’n cultuurfonds en het vinden van oplossingen samen met onderwijsinstellingen, overheid, ondernemers en burger, aldus Ron Stoop, namens de EBU.

Géén vervanging
Artistiek leider van Insomnio, ensemble voor hedendaagse muziek, Idske Bakker noemt een cultuurfonds “een interessante ontwikkeling voor de stad”, maar benadrukt dat “een cultuurfonds niet moet worden gezien als vervanging van de subsidie. Ons pleidooi voor een groeiend cultuurbudget blijft overeind.”

Bron: AD.nl

Cookieinstellingen