Utrecht gaat ondernemers steunen vanwege coronavirus

mrt 21 2020, 10:51 Economie
coronavirus
Utrecht gaat bedrijven, ondernemers, zzp’ers en winkeliers helpen die vanwege de coronacrisis veel omzet mislopen. Dit is een aanvulling op de landelijke maatregelen die het kabinet dinsdag bekendmaakte. “De Utrechtse economie is sterk en kan tegen een stootje”, zegt wethouder Klaas Verschuure (economische zaken). “Maar de coronacrisis treft onze lokale economie in het hart. Deze crisis vraagt om ongekende steunmaatregelen.”
Utrecht geeft huurders van gemeentelijke panden uitstel van betaling en roept andere vastgoedeigenaren op om ook coulant te zijn voor huurders die te lijden hebben onder de crisis. Verder zal de BghU het opleggen van gemeentelijke belastingaanslagen waar mogelijk matigen en aanmaningen opschorten. Het gaat hierbij om de gebruikersheffing ozb, toeristenbelasting, precariobelasting en waterschapsheffingen. Ook is een meer gespreide betaling mogelijk.
Voor zelfstandigen versoepelt Utrecht de aanvraag van bijzondere bijstand. De partner- en vermogenstoets komt te vervallen en de bijstand wordt verstrekt als gift. Afhandeling van de aanvraag wordt versneld van 13 naar 4 weken. Het aantal aanvragen verdubbelde deze week elke dag en stond vrijdag boven de 600. De gemeente hoopt woensdag met een vereenvoudigd formulier te komen waarmee deze regeling kan worden aangevraagd. Maatregelen om de continuïteit van kleine bedrijven en zzp’ers te ondersteunen, volgen nog.
Voor organisatoren van evenementen die vanwege het coronavirus niet door kunnen gaan, werkt Utrecht aan een compensatieregeling voor reeds gemaakt kosten van met name kleinere en wijkgerichte evenementen. Ook gaat de gemeente coulant om met subsidieverplichtingen die vanwege sluitingen en afgelastingen niet waargemaakt kunnen worden. Dit speelt met name in de culturele sector.
Voor hotels wordt de voorlopige aanslag toeristenbelasting over 2020 door de BghU op 10 procent van de laatst opgelegde definitieve aanslag gezet. Normaal is dit 80 procent. De definitieve aanslagen voor 2018 en 2019 worden uitgesteld. Voor horecaondernemers bekijkt de gemeente de mogelijkheid om het terrassenseizoen te verlengen tot na september, om ondernemers meer mogelijkheden te bieden de gemiste inkomsten te compenseren. Op verzoek van de transportbranche worden de venstertijden voor het bevoorraden van winkels en bedrijven in het voetgangersgebied tot minimaal 6 april verruimd. Winkeliers mogen verder zelf bepalen welke openingstijden zij hanteren.
“Met deze maatregelen willen we de Utrechtse ondernemers door de crisis heen helpen”, zegt Verschuure. “Verder zien we gelukkig ook veel initiatieven in de stad van ondernemers en van inwoners om elkaar te helpen en er het beste van te maken. Dat is heel mooi om te zien. Blijf dat doen!”
Zie voor meer informatie de webpagina voor ondernemers met informatie over de landelijke en lokale compensatiemaatregelen: www.utrecht.nl/hulpvoorondernemers.