Naoorlogse monumenten: de Spinozabrug

Foto: Gemeente Utrecht

Begin vorig jaar heeft de gemeente een selectie van gebouwen en complexen van naoorlogse bouwkunst aangewezen als gemeentelijk monument. Een van de geselecteerde monumenten is de Spinozabrug van architect D. Verhoeven van de Dienst Openbare Werken Utrecht. Het hekwerk is van architect Kuiler en smederij J. Baas. Het kunstwerk op de brug, de Wijsheid, is van Pieter d’Hont.

In 1940 wordt begonnen met de bouw van de rolbasculebrug over het Merwedekanaal. De brug is nodig als ontsluiting van Oog in Al en als onderdeel van de rondweg. De gemeente formuleert als ambitie dat de nieuwe brug een ‘verfraaiing van het stadsbeeld’ moet worden. Er worden naast gerenommeerde constructeurs en aannmers ook architecten en kunstenaars ingeschakeld.

Op 1 juli 1942 volgt een bouwstop op last van de Duitse bezetter, de onderobuw is dan deels gereed. In 1950-51 wordt de brug voltooid naar het oorspronkelijk ontwerp.

De brug ligt schuin over het kanaal en wordt daarom ontworpen met twee afzonderlijke, naast elkaar gelegen brugklappen met middenin het bedieningshuisje. De typologie van dubbele rolbasculebrug met afzonderlijke brugklappen is bijzonder, maar evenzeer de architectonische vormgeving. In 2015 is een fietstunneltje aangebracht door het bruggenhoofd aan de oostkant.

Cookieinstellingen