Provincie subsidieert drie monumenten in gemeente Utrecht

Foto: Utrecht.nieuws.nl

De provincie Utrecht draagt vanuit de subsidieregeling Erfgoedparels 3,3 miljoen euro bij aan de restauratie van zeventien rijksmonumenten, waaronder drie in de gemeente Utrecht. Het gaat om Kasteel de Haar, de Augustinus Kerk en de Koningin Wilhelminaschool.

Met behulp van deze bijdragen blijven deze markante monumenten behouden en wordt een aanzienlijke bijdrage geleverd aan het wegwerken van de restauratieachterstand.

De zeventien gehonoreerde projecten bestaan uit: zes historische buitenplaatsen, vijf kerken, twee scholen, een klooster, een museum, een begraafplaats en een onderdeel van een kerk (retabel).

Gedeputeerde Mariëtte Pennarts over de subsidieregeling Erfgoedparels: “De rijksmonumenten vormen een belangrijk deel van het culturele kapitaal van onze provincie. Daar moeten we met z’n allen zuinig op zijn. Monumentenzorg is geen zorg van overheden alleen. Het zijn primair de eigenaren die de verantwoordelijkheid dragen voor de instandhouding van hun bezit en de monumentale waarde daarvan. De provincie heeft vooral een ondersteunende taak, zowel richting gemeenten als richting eigenaren.”

Naast het verstrekken van restauratiesubsidie heeft de provincie Utrecht ook de Utrechtse Erfgoedmonitor ontwikkeld, waarin de omvang en urgentie van restauratie- en onderhoudsopgaven van alle rijksmonumenten inzichtelijk is gemaakt. Pennarts: “Dat helpt zowel eigenaren als overheden om afgewogen keuzes te maken over de inzet van middelen en mankracht. Ook brengt de monitor voortaan het energieverbruik van gebouwde monumenten in kaart. Aandacht voor het energieverbruik is niet alleen nodig in het kader van duurzaamheid, maar ook van belang voor de instandhouding van de monumenten. Door te besparen op energie, houden eigenaren meer geld over voor onderhoud.”

In totaal ontving de provincie 33 verzoeken om subsidie. De aanmeldingen zijn getoetst aan een aantal selectiecriteria; 17 van de 33 aanvragen voldeden aan deze criteria. Desgewenst konden aanvragers gebruik maken van een zogenaamd keukentafelgesprek, met onder meer een uitleg over cofinanciering. De provincie informeerde aanvragers over aanvullende subsidiemogelijkheden, zoals fondsen of een lening bij het NRF en de BRIM. Ook konden aanvragers gratis een duurzaamheidsscan laten uitvoeren op locatie. Eigenaren ontvingen op basis van de scan een op het gebouw toegepast rapport, waarin het huidige energieverbruik is opgenomen, een overzicht van maatregelen welke het meest opleveren en de terugverdientijd.

Cookieinstellingen