St. Antonius Ziekenhuis bezorgt medicijnen met de fiets

Foto: St Antonius ziekenhuis

Het St. Antonius Ziekenhuis start met het bezorgen van specialistische medicijnen thuis. In de stad Utrecht gebeurt dat ook met de fiets. Vanaf vandaag gaan fietsers van De Fietskoerier Utrecht daar op pad om specialistische geneesmiddelen  thuis te bezorgen. Later is de bedoeling dat ook in een grotere regio met de fiets bezorgd wordt.

Het ziekenhuis wil met de thuisbezorging de service aan zijn patiënten vergroten, maar ook een bijdrage leveren aan duurzaamheid. Voor patiënten betekent het dat zij voor herhaalmedicatie niet meer naar de apotheek in het ziekenhuis hoeven te komen hetgeen hen tijd, brandstof en parkeergeld bespaart. Bovendien scheelt het vervoer CO2-uitstoot. Deze patiënten krijgen bij hun specialistische medicijnen zoals voor bijvoorbeeld vruchtbaarheid, reumatische aandoeningen en groeihormonen de mogelijkheid om via Mijn Antonius nieuwe medicijnen te bestellen wanneer ze die daadwerkelijk nodig hebben. Dit kan verspilling tegengaan.
Voor de fietsbezorging heeft het ziekenhuis een overeenkomst afgesloten met De Fietskoerier Utrecht. AMP Groep bezorgt medicijnen buiten de regio Utrecht. Dit bedrijf maakt gebruik van elektrische voertuigen en heeft zonnecellen op zijn gekoelde bestelwagens. Beide partijen hebben veel ervaring met de speciale eisen die gesteld worden aan het bezorgen van medicijnen om de kwaliteit te garanderen.
Op dit moment verwacht het ziekenhuis circa twintig pakketjes per dag te bezorgen, een aantal dat in de nabije toekomst waarschijnlijk oploopt tot tachtig. Een groeiend aandeel hiervan wordt op de fiets bezorgd.
Het gaat daarbij vooral om medicijnen die wettelijk alleen door het ziekenhuis en niet door de plaatselijke apotheek verstrekt mogen worden. Nu moeten veel van de gebruikers van dergelijke medicijnen op gezette tijden naar het ziekenhuis komen om een nieuwe voorraad op te halen. De praktijk leert dat dat nogal eens tijdrovend kan zijn. ,,Het is patiëntvriendelijker en vooral ook veiliger voor de kwetsbare patiënt,” zegt apotheker Kristie Oostrom. ,,Het afhalen is eigenlijk ook niet meer van deze tijd”, voegt projectleider Ninke van Leeuwen daar aan toe. ,,Tegenwoordig kun je immers bijna alles online bestellen en wordt het snel thuisbezorgd. Die service willen wij ook onze patiënten bieden,” aldus Van Leeuwen.

Cookieinstellingen