Reizende tentoonstelling ‘Komt een mens bij de dokter’ gestart in Utrecht

Foto: pixabay granderboy

Reizigers op Utrecht Centraal en bezoekers en patiënten van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) kunnen de reizende tentoonstelling ‘Komt een mens bij de dokter’ bezoeken. Het initiatief van de Alliantie Gezondheidszorg op Maat vertelt de verhalen van mensen die door schaamte, onwetendheid en verkeerde aannames niet altijd de zorg krijgen die ze nodig hebben. Dit meldt Rutgers. 

Sekse, gender, seksuele oriëntatie en levensloop spelen een belangrijke rol bij aandoeningen en de behandeling hiervan. Maar omdat hierover nog veel kennis ontbreekt, of onvoldoende wordt toegepast, worden diagnoses soms gemist en behandelingen (te) laat gestart.
Zo werd Kai als trans jongen in de jeugdzorg in een meidengroep geplaatst en kreeg Bart het gevoel dat hij als man zelf zijn depressie moest oplossen. Yoa’s verhaal in ‘Komt een mens bij de dokter’ laat zien dat het belang van inclusieve gezondheidszorg niet stopt bij de voordeur, door te vertellen over haar fijne ervaringen in een woonvoorziening voor oudere LHBTI-personen.
“In de spreekkamer is de hetero cis man nog steeds het uitgangspunt. Lesbische, homoseksuele en bi+ mensen krijgen regelmatig te maken met aannames en stereotypen. Daardoor krijgen én vragen ze niet altijd de juiste zorg. Ook trans- en non-binaire personen krijgen vaak niet de zorg die ze nodig hebben, terwijl intersekse personen juist geconfronteerd worden met onnodige medicalisering van hun zorgvragen. Kennis en een open houding bij zorgprofessionals is dan ook essentieel”, zegt Marie Ricardo, directeur van COC Nederland. Ook zorgverleners komen hierover aan het woord in de tentoonstelling.

Cookieinstellingen