Traineeship in St Antonius Ziekenhuis laat jonge dokters kennismaken met traumageriatrie

Foto: St. Antonius Ziekenhuis

De gebroken heup is niet populair onder jonge dokters. Veel geneeskundestudenten gaan voorbij aan specialisatie tot traumachirurg met de focus op ouderen. En dat terwijl Nederland vergrijst en de behoefte aan dit specialisme groeit. Het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein wil daar met een uniek traineeeship iets aan doen, samen met een Utrechts verpleeghuis en een gespecialiseerd ziekenhuis in de Verenigde Staten. 

Nederland vergrijst in hoog tempo. In 2050 telt ons land volgens schattingen van het CBS twee tot drie keer zoveel 80-plussers als de 800.000 van nu. Die toename is er straks niet opeens, ook nu al groeit het aantal jaar op jaar gestaag. De toenemende levensverwachting en het behoud van levenskwaliteit is voor een belangrijk deel te danken aan medische zorg.
De ouderengeneeskunde is een essentieel onderdeel van het doktersvak waarvan het belang de komende jaren alleen maar toeneemt, onderstreept traumachirurg Detlef van der Velde van het St. Antonius Ziekenhuis. Helaas is er volgens hem nog relatief weinig aandacht voor ouderenzorg in het opleidingprogramma van artsen. Ook staat een carrière in de ouderenzorg niet meteen bovenaan bij geneeskunde studenten.
Het St. Antonius Ziekenhuis wil met een traineeship jonge dokters de gelegenheid geven kennis te maken met de speciale aandacht voor ouderen in het vak. Daarvoor is een samenwerking gestart van onder meer de maatschap heelkunde van het St. Antonius Ziekenhuis, een verpleeghuis van Axxion Continu in Utrecht, het Brigham and Women’s Hospital, Boston (VS) en het Traumazorgnetwerk Midden-Nederland. Het traineeship bestaat uit drie blokken van acht maanden bij de partners waarbinnen drie jonge artsen rouleren.
Van der Velde: ,,De geneeskundestudie duurt zes jaar en bereidt studenten voor op een loopbaan als dokter. In de huidige tijd wordt door de schaarste aan opleidingsplekken al vroeg verwacht dat studenten een keuze maken voor de richting van hun verdere loopbaan. De huidige cultuur laat weinig ruimte om te ontdekken waar ze heen willen en welke competenties ze zelf willen ontwikkelen.
In het bedrijfsleven is het normaal een traineeship te volgen. Het doel is om meerdere aspecten van het bedrijf te leren kennen en al lerende te ontdekken waar je heen wilt als jonge professional. Dergelijke traineeships ontbreken in de gezondheidszorg. Daarom hebben wij dit traject ontwikkeld. Het doel is om ouderengeeskunde, heelkunde en wetenschappelijk onderzoek met elkaar te verbinden. Bovendien is er tijd voor extra ontwikkeling op het gebied van management, innovatie of een andere willekeurige competentie.
Met dit traject beogen we zorg in het ziekenhuis te verbinden met zorg in het verpleeghuis. Bovendien hopen we jonge dokters te enthousiasmeren voor zorg rondom de oudere patiënt. Tenslotte vinden we het belangrijk dat jonge dokters de tijd krijgen om gedurende een langer traject meerdere competenties te ontwikkelen om na afloop van het traineeship een goede keuze te maken voor een eventuele specialisatie.”

Cookieinstellingen