Miljoenenbesparing en betere zorg dankzij St. Antonius Onderzoeksfonds

Foto: St Antonius ziekenhuis

Zo’n twaalf miljoen euro aan besparingen en betere zorg voor de patiënten. Dat is de opbrengst van ten minste negen onderzoeken uit het tienjarig bestaan van het St. Antonius onderzoeksfonds. De cijfers werden maandag gepresenteerd tijdens het jubileumsymposium van het fonds in Leusden.

Anestesioloog Peter Noordzij en Ir. Saskia van der Erf becijferen de jaarlijkse besparing op ruim een miljoen euro in het St. Antonius Ziekenhuis zelf en meer dan het tienvoudige in andere ziekenhuizen bij elkaar. Wanneer alle Nederlandse ziekenhuizen de bevindingen uit onderzoeken zouden overnemen, kan dat bedrag nog eens ruimschoots verdubbelen.
Dankzij de onderzoeken slikken hartpatiënten minder bloedverdunners, hoeven kankerpatiënten minder belastende ingrepen te ondergaan en worden oorzaken van zeldzame, maar levensbedreigende longziekten ontrafeld.
Het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein hecht als grootste niet-academische ziekenhuis van Nederland aan onderzoek en wetenschap. De bijdragen daarvoor vanuit het Onderzoeksfonds zijn belangrijk, temeer daar het niet kan rekenen op structureel onderzoeksgeld vanuit het rijk of de zorgverzekeraars.
Het St. Antonius Onderzoeksfonds werd elf jaar geleden opgericht bij gelegenheid van het eeuwfeest van het gelijknamige ziekenhuis. De jubileumviering is door Corona een jaartje uitgesteld. Het fonds telt intussen een kleine 7000 donateurs en ontvangt af en toe bedragen uit nalatenschappen.
Het keert de laatste jaren telkens bijna een miljoen euro uit aan een vijftiental onderzoeken. Alle specialismen krijgen jaarlijks de gelegenheid onderzoeksvoorstellen in te dienen. De wetenschappelijke adviesraad van het fonds beslist vervolgens welke ondersteuning krijgen. Inmiddels zijn meer dan honderd onderzoeken voltooid.

Cookieinstellingen