Aantal coronapatiënten neemt fors af

Foto: Daniel Roberts via pixabay

In het UMC Utrecht en de regionale ziekenhuizen neemt het aantal COVID-19-patiënten al een aantal dagen fors af. Dit betekent dat de COVID-19-zorg minder wordt en de reguliere zorg langzaam verder wordt uitgebreid. De extra IC in het Calamiteitenhospitaal is gesloten en op vrijdag 28 mei is ook een verpleegafdeling voor coronapatiënten gesloten.

Dit is goed nieuws voor de zorg die al maanden onder druk staat en er veel operaties en behandelingen zijn uitgesteld. Op vrijdag 28 mei liggen er 110 COVID-19-patiënten in de Utrechtse ziekenhuizen, waarvan 30 in het UMC Utrecht. Een maand geleden lagen er nog 228 coronapatiënten in de Utrechtse ziekenhuizen.
De inzet van de defensiemedewerkers wordt in de maand juni helemaal afgebouwd. Zij hebben een enorme bijdrage geleverd in de extra zorg die in het UMC Utrecht werd geleverd door coronapatiënten over te nemen uit ziekenhuizen buiten de regio die onvoldoende capaciteit hadden.
Na de eerste golf is de COVID en reguliere zorg op- en afgeschaald afhankelijk van de actuele situatie. Er werd continu bijgestuurd om mensen en middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten om zo de COVID-zorg op te vangen en de reguliere zorg zoveel mogelijk te continueren om zo de achterstand in de reguliere zorg te beperken. De acute en noodzakelijke klinische zorg is altijd doorgegaan. Met het afschalen van de COVID-zorg komt er meer ruimte voor de overige zorg. Dat is een ingewikkelde puzzel waarbij er gekeken wordt naar de gehele keten, dus de beschikbaarheid van zorgmedewerkers, operatiekamers, IC-bedden en kliniek-bedden. Dit in combinatie met de gevraagde zorg, denk daarbij aan ligduur van een patiënt.
Het inhalen van de zorg is een landelijk en maatschappelijk vraagstuk, dat dus ook landelijk opgepakt wordt. Het kan dus zo zijn dat patiënten in een ander ziekenhuis worden behandeld. Doordat het een landelijk vraagstuk is, is het moeilijk aan te geven hoe lang het gaat duren. Ook spelen diverse factoren een rol. De zorgmedewerkers waren al schaars en zijn nu langdurig belast. Hun inzet is van belang. Dit is een kritische factor.  

Cookieinstellingen