Ouderengeneeskundig Netwerk Utrecht eerste lijn voorkomt doorverwijzing ouderen naar ziekenhuis

Foto: Steve Buissinne via Pixabay

Huisartsen, cliënten en zorgorganisaties in Utrecht Stad zijn zeer tevreden over het Oudergeneeskundig Netwerk Utrecht eerste lijn (ONUe). Dat blijkt uit de goede resultaten van de tevredenheidsmetingen over de eerste anderhalf jaar van het bestaan van dit netwerk. 


ONUe is een netwerk van Specialisten Ouderengeneeskunde (SO’s) en GZ-psychologen die werken bij verschillende organisaties in Utrecht. Zij behandelen cliënten in de eerste lijn in aanvulling op huisartsgeneeskundige zorg. Met deze samenwerking vormt ONUe één centraal aanspreekpunt voor huisartsen en andere zorgverleners. 

Doordat huisartsen bij patiënten met complexe problematiek via het ONUe gemakkelijk specialisten in de ouderengeneeskunde kunnen raadplegen, hoeven zij in 55% van de gevallen hun patiënten niet meer naar andere zorgverleners zoals ziekenhuizen, GGZ of verpleeghuizen door te verwijzen. Voorheen was dat wel het geval. 

Voor cliënten is dat prettig: zij kunnen in behandeling blijven bij hun vertrouwde huisarts en langer thuis blijven wonen. Daarnaast geeft het ook een besparing van zorgkosten doordat de duurdere 2e lijn niet ingeschakeld hoeft te worden.
Paul van Wingaarden van het ONUe bestuur is er trots op dat de missie en visie van het ONUe aanslaan. “Met de toetreding van twee nieuwe partijen (De Rijnhoven en Careyn West) op 13 april gaan we nu ook in andere regio’s met dit succesvolle concept aan de slag en bouwen we ONUe verder uit.”
ONUe wordt ondersteund door het zorgkantoor van Zilveren Kruis en regionale organisaties.

Cookieinstellingen