Ziekenhuizen regio Utrecht maken zich zorgen over hoge aantallen coronapatiënten

Foto: Daniel Roberts via pixabay

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen in de regio Utrecht blijft stijgen. Ook de overuren van het zorgpersoneel eisen hun tol. Dat betekent dat de Utrechtse ziekenhuizen op scherp staan om alle noodzakelijke zorg te kunnen leveren. De IC capaciteit wordt maximaal verhoogd binnen de mogelijkheden die er zijn. Voorzitter ROAZ Margriet Schneider: “De situatie in onze ziekenhuizen is ernstig en we zetten ons weer maximaal in om alle noodzakelijke zorg te leveren. We doen aan iedereen de oproep om echt nog even met elkaar vol te houden en zich ook nog goed aan de huidige maatregelen te houden”. 

Daar waar nodig worden reguliere zorg en operaties ook de komende week verder afgeschaald en dat is wederom een teleurstelling voor veel patiënten. De kritisch planbare zorg die niet kan worden uitgesteld, gaat nog door. Ook de spoedzorg is in de regionale ziekenhuizen beschikbaar. Er liggen op dit moment 205 coronapatiënten in de Utrechtse ziekenhuizen, waarvan 65 op de IC. Voor elk IC bed zijn 15 verpleegkundigen voor 24 uur nodig, dus opschalen van elk IC bed, vraagt om de nodige capaciteit.
Ondanks de lokale verschillen staan alle ziekenhuizen in de regio de zorg onder hoge druk, door de toename van coronapatiënten en uitval van zorgpersoneel. Landelijk zien we op dit moment weer een voorzichtige daling in het aantal besmettingen, maar in de ziekenhuizen stijgt het aantal coronapatiënten. De ziekenhuizen lopen tegen de grenzen aan en moeten mogelijk de reguliere spoed- en kritisch planbare zorg en operaties nóg verder afschalen als dat nodig is om het toenemende aantal coronapatiënten op te vangen.
De afspraken die op dit moment zijn gepland gaan vooralsnog door. Als de situatie wijzigt, neemt het ziekenhuis contact op met de patiënten. Patiënten hoeven niet zelf contact op te nemen met het ziekenhuis. Patiënten die klachten ontwikkelen of twijfelen over hun medische situatie kunnen altijd contact opnemen met de huisarts of behandelend arts.
Terwijl in de ziekenhuizen opnieuw weer veel personeel moet bijspringen in de covid-zorg, laten de vaccins voor het grootste deel van het ziekenhuispersoneel helaas nog op zich wachten. Het beperkt aantal vaccins dat de ziekenhuizen in februari en onlangs hebben ontvangen is lang niet genoeg om de medewerkers met direct patiëntcontact te vaccineren. Medewerkers werken weliswaar niet onbeschermd, maar een vaccinatie zou de bescherming (ook voor onze patiënten) compleet maken. De ziekenhuizen maken zich er daarom hard voor dat alle ziekenhuismedewerkers zo snel mogelijk gevaccineerd kunnen worden.

Cookieinstellingen