St. Antonius Ziekenhuis gaat meer inzetten op e-health

Foto: St Antonius Ziekenhuis

Het St. Antonius Ziekenhuis gaat meer inzetten op e-health, zorg thuis en ketensamenwerking. Ook Zilveren Kruis investeert al een aantal jaar in initiatieven om zorg anders te organiseren. De gezamenlijke ambitie om voorop te lopen in deze transformatie, hebben het St. Antonius en Zilveren Kruis nu vastgelegd in een meerjarenovereenkomst.

Het St. Antonius en Zilveren Kruis willen de zorg van nu én in de toekomst betaalbaar, toegankelijk en kwalitatief hoog te houden. “Dat kan alleen als we de zorg zo organiseren dat meer patiënten tegen gelijkblijvende of lagere kosten kunnen worden behandeld”, zegt Dirk de Kruif, die als lid Raad van Bestuur namens het St. Antonius nauw betrokken is bij de totstandkoming van de overeenkomst. “Daarom moderniseren we zorgprocessen en behandelingen. Veel ziekenhuiszorg kan buiten het ziekenhuis of zelfs thuis plaatsvinden. Zorg thuis is voor patiënten minder omslachtig, voorkomt infecties en bespaart tijd (en geld). Carmen Verdoold, regiomanager zorginkoop bij Zilveren Kruis: “Veel van onze verzekerden vinden het fijn om zorg in de eigen vertrouwde omgeving te krijgen. Dit geeft hen meer regie op hun leven, flexibiliteit en comfort. Gezamenlijk gaan we de uitdaging aan om de demografische groei op te vangen door de zorg anders te organiseren.”
E-health zal een belangrijke rol gaan spelen in de zorgverlening van het St. Antonius in de komende jaren. Bijvoorbeeld door telefonische en video-afspraken, telemonitoring en andere digitale toepassingen. St. Antonius en Zilveren Kruis hebben de concrete doelstelling om structureel minstens 25% minder fysieke consulten te doen dan in 2019. De Kruif: “Het is belangrijk om patiënten in staat te stellen meer regie te nemen over hun zorgproces. E-health kan daar bij helpen. Maar bovenal moet de gegeven zorg waarde toevoegen voor de patiënt en onnodige zorg worden voorkomen.”
Verdoold: “Deze duidelijke visie van het St. Antonius wordt gedragen door de medisch specialisten, en sluit aan bij de visie van Zilveren Kruis. Het ziekenhuis borgt zo de toegankelijkheid van zorg en daarmee zullen zorgkosten per patiënt structureel dalen in de gehele keten. Zilveren Kruis ziet dat hierdoor ruimte ontstaat om binnen budget meer zorg in te kopen in een groeiende regio, wat onze verzekerden ten goede komt.”
Gisteren tekenden Zilveren Kruis en het St. Antonius Ziekenhuis een meerjarenovereenkomst waarin beide partijen afspraken hebben gemaakt om in de komende drie jaar bovenstaande ontwikkelingen en initiatieven verder vorm te geven en mogelijk te maken. Ook andere ketenpartners worden hierbij betrokken om zo gezamenlijk een transitie in het zorglandschap te realiseren.

Cookieinstellingen