UMC Utrecht en AxionContinu werken samen om ligduur steunhart-patiënten te verkorten

Foto: axioncontinu

De zorgverleners van het UMC Utrecht en AxionContinu gaan samenwerken, om de best mogelijke (na)zorg te bieden aan de patiënten die een steunhartoperatie hebben ondergaan. Door deze samenwerking kunnen deze patiënten veel eerder worden ontslagen uit het ziekenhuis, met een veilige tussenstap in het revalidatiecentrum van AxionContinu, voordat zij naar huis terugkeren.

Per jaar worden er in het UMC Utrecht ongeveer veertig steunharten geplaatst. Bij ernstig hartfalen kan een patiënt onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een steunhart. Een steunhart is een mechanische pomp die de functie van het hart gedeeltelijk ondersteunt. Het plaatsen van een steunhart is zowel fysiek als mentaal een zeer zware ingreep. Hierdoor is het verblijf in het ziekenhuis vaak langdurig.
Door de samenwerking van het UMC Utrecht met AxionContinu krijgen steunhartpatiënten nu de mogelijkheid om in hun eigen tempo te werken aan hun terugkeer naar huis. In het revalidatiecentrum van AxionContinu wordt veel aandacht besteed aan de verwerking van de grote veranderingen in het leven van deze patiënten en hun mantelzorgers. Een onderdeel van het herstel is het volgen van een gespecialiseerd en op maat gemaakt revalidatieprogramma.
Deze samenwerking is een aanvulling op de al bestaande samenwerking tussen de beide instellingen voor onder andere de revalidatie van CVA-patiënten. Vanaf 1 november zullen deze steunhartpatiënten werken aan hun herstel bij AxionContinu.

Cookieinstellingen