UMC Utrecht voldoet niet aan criteria voor level 1 traumacentrum

Foto: UMC Utrecht

Ernstig gewonde patiënten moeten niet naar het UMC Utrecht worden gebracht, omdat dit ziekenhuis niet voldoet aan de criteria die gelden voor een level 1 traumacentrum. Dat zegt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT), hoogleraar Michiel Verhofstad tegen Zembla. Het UMC Utrecht wilde vragen van Zembla hierover eerder nog niet beantwoorden, maar besloot vandaag plots zelf hierover via haar website en een persbericht te publiceren.
 
In Nederland zijn er elf ziekenhuizen die ook dienen als level 1 traumacentrum. Ernstig gewonde patiënten worden, bijvoorbeeld met een traumaheli, naar een van deze ziekenhuizen vervoerd. Deze ziekenhuizen moeten voldoen aan strenge criteria, opgesteld door de NVT, en goedgekeurd door Het Landelijk Netwerk Acute Zorg. 
In februari zijn nieuwe criteria vastgesteld. Een van de belangrijkste punten is dat er een CT-scan aanwezig moet zijn op de spoedeisende hulp. Met de scan kan de arts snel zien wat er precies met de patiënt aan de hand is, bijvoorbeeld of er gevaarlijke bloedingen zijn. Op de spoedeisende hulp van het UMC Utrecht is geen CT-scan aanwezig. Die staat op een andere afdeling en het duurt zeven tot tien minuten voordat men daar met de patiënt is, verneemt Zembla uit bronnen binnen het UMCU.
Er zijn al jaren problemen rond de spoedeisende hulp in het UMCU stellen bronnen binnen het ziekenhuis tegenover Zembla. Drie Utrechtse hoogleraren hebben in februari dit jaar de noodklok geluid en een handhavingsverzoek naar de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gestuurd. Een van de hoogleraren is Luke Leenen, medisch afdelingshoofd traumachirurgie. Een van de andere briefschrijvers is medisch afdelingshoofd orthopedie. De inspectie bevestigt tegenover Zembla dat het verzoek is ingediend en dat de kwestie in onderzoek is. Gedurende het onderzoek wil de inspectie er niets over zeggen.

Cookieinstellingen