Bètafaculteit Universiteit Utrecht helpt UMC Utrecht met materiaal en labfaciliteiten

Foto: UU

Veel bètawetenschappers hebben materialen, instrumenten, kennis en labfaciliteiten die ook in het UMC Utrecht gebruikt worden, en goed van pas komen als de nood in het ziekenhuis (nog) hoger wordt door COVID-19. Om te helpen waar mogelijk, riep de bètafaculteit op om materialen beschikbaar te stellen voor het UMC Utrecht. De respons was overweldigend.

In eerste instantie benaderde vicedecaan Aletta Kraneveld onderzoekers binnen de Bètafaculteit over beschikbaarheid van beschermingsmateriaal en labmaterialen voor de diagnostiek. Al snel werden er lijsten rondgestuurd met materiaal dat voorhanden is en gemist kan worden. Op 27 maart reed de eerste bestelbus naar het UMCU, vol handschoenen van onder meer de labs in het Kruytgebouw en het Ornsteinlab. Maar er werd meer aangeboden: volledige labs inclusief personeel boden aan beschikbaar te zijn voor ziekenhuizen, waaronder labs bij Farmaceutische Wetenschappen. Volgens Kraneveld zijn de reacties hartverwarmend.
Ook Ineke Braakman, hoogleraar bij Scheikunde, gaf gelijk gehoor aan de oproep om het UMCU bij te staan, en bood ook aan de virologiecollega’s bij Diergeneeskunde te willen ondersteunen. “We stellen materiaal beschikbaar, zoals handschoenen, mondkapjes en veiligheidsbrillen, en ook reagentia en plastics die we in het lab gebruiken”, vertelt Braakman.
“En we melden ons waar het maar kan aan als hulpkrachten”, vervolgt Braakman. “Wij zijn een moleculair celbiologisch/biochemisch biosafety lab dat veel met antistoffen werkt en ook met virussen, zoals griep. Daarom kunnen we helpen met onderzoek aan coronavirus of helpen met testen via PCR or ELISA of anderszins. Mensen in het lab staan te trappelen om te helpen, maar we realiseren ons dat de kwaliteitscontrole van dit werk belangrijk is en dat het onder regie van een expert moet gebeuren. We hopen dat er gauw iemand aanklopt om onze diensten te gebruiken.”
Ook wie niet die specifieke vaardigheden heeft, kan het UMCU helpen. Op de site www.umcutrecht.nl/helpen kunnen vrijwilligers zich nu al aanmelden. Het UMCU verwacht extra medewerkers nodig te hebben wanneer ze nog meer patiënten met het nieuwe coronovirus gaan opvangen. “Op dat moment vragen we mensen binnen en buiten onze organisatie om aan te geven op welke manier ze een bijdrage kunnen leveren. Zo houden we samen de zorg bereikbaar.”
Het UMCU heeft laten weten dat studenten en medewerkers van Life Sciences-georiënteerde studies en onderzoeksgroepen zich kunnen aanmelden onder de optie ‘ik werk of studeer in het UMC Utrecht’, waarin je kunt aanvinken welke specifieke technieken, analyses en labvaardigheden je beheerst.

Cookieinstellingen