Robots in apotheek Prinses Máxima Centrum besparen personeel

Foto: Maxima Centrum

Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie heeft het afgelopen jaar door de inzet van robots in de eigen apotheek acht formatieplaatsen voor verpleegkundigen weten te besparen. De twee robots staan in de apotheek en bereiden met precisie 150.000 infuuszakken en spuiten voor behandelingen bij kinderen met kanker.

De gespecialiseerde verpleegkundigen kunnen hierdoor meer tijd besteden aan de zorg voor zieke kinderen in het Máxima en veiliger werken. Voorheen bereidden zij veel medicatiespuiten op de verpleegafdeling, nu worden deze door de apotheek robots gemaakt en kant en klaar op de afdeling bezorgd. Deze cijfers zijn tijdens een landelijk symposium over robottechnologie van het Prinses Máxima Centrum bekendgemaakt.
De robots van het Prinses Máxima Centrum zijn de eerste van dit type in Europa. In de cleanroom van de apotheek wordt het oplossen, optrekken of bijspuiten van intraveneuze medicatie in infuuszak of spuit door de robots gedaan. De robots werken gravimetrisch (gewichtscontrole voor- en achteraf) en uiterst precies. De kwaliteit van de geneesmiddelenbereiding wordt hierdoor nog hoger dan bij handmatig bereiden in de apotheek.
De grootste verandering door de komst van de robots is de verlaging van de werkdruk voor kinderverpleegkundigen en apothekersassistenten. Waren er eerst acht medewerkers nodig om bepaalde medicijnen handmatig te maken en te controleren, nu kan één persoon twee robots tegelijkertijd bedienen. De verpleegkundigen kunnen daardoor meer tijd besteden aan de zorg voor opgenomen kinderen met kanker. Rogier Lange, ziekenhuisapotheker: ‘Het robotproject van het Prinses Máxima Centrum is Koploperproject in het kader van het Actie Leer Netwerk van het ministerie van VWS en werd tweede bij de Health Valley Bridge Prijs 2019. We hebben met trots de prestaties van de robots gepresenteerd aan onze collega’s uit Nederland en België.’

Reacties